Opnieuw een man overleden aan legionella

In het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom is, naar nu pas blijkt, op 7 april een 74-jarige inwoner uit die plaats overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Het overlijden is vanmorgen door de GGD Westelijk Noord-Brabant en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigd.

De patiënt liep de infectie buiten het ziekenhuis op. De GGD Streekgewest Westelijk Noord-Brabant heeft afgelopen weken tevergeefs geprobeerd de bron van de besmetting te achterhalen. Monsters van het warmwatersysteem in de woning van de man leverden niets op. Ook onderzoek in een zwembad, dat het slachtoffer vlak voor zijn dood bezocht, bleef zonder resultaat.

Gisteren werd al bekend dat maandag een 28-jarige vrouw uit Hoorn is overleden aan legionella. Beide gevallen houden geen verband met de legionella-epidemie op de Westfriese Flora. Daar werden 233 bezoekers ziek, van wie er inmiddels 23 aan de gevolgen daarvan zijn overleden.

De GGD in Bergen op Zoom heeft het nieuws over het overlijden bewust stilgehouden, zegt stafarts E. de Graaf van de GGD. ,,Waarom zouden we het bekendmaken? Dit is een individueel geval, voor zover wij het nu kunnen beoordelen.''

De Graaf: ,,Er is veel publiciteit over de legionellabacterie. Zo'n melding door ons kan dan alleen tot onrust leiden. Voor de GGD is er geen aanleiding om van de gebruikelijke procedures af te wijken. Wij melden het bij de inspectie en doen onderzoek. We brengen ook niet elk geval van hersenvliesontsteking naar buiten.''

Op de intensive-careafdeling van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom ligt nog een 58-jarige patiënt die besmet is met de legionellabacterie. De man liep de bacterie eind maart op onder een douche op de chirurgische afdeling van het ziekenhuis. Zijn toestand is zorgwekkend.

Uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat in Nederland jaarlijks gemiddeld veertig keer de diagnose legionella gesteld wordt. Uitschieters zijn 1994, toen de ziekte 52 keer werd aangetroffen, en 1997 toen de ziekte 48 keer gevonden is. Dit jaar wordt ook een uitschieter verwacht door de besmetting op de Westfriese Flora. Alle publiciteit heeft bovendien geleid tot meer aandacht van artsen voor de bacterie. Ook daardoor zal het aantal diagnosen oplopen. Alle 7200 huisartsen in Nederland krijgen deze week een brief van de inspectie. Gevraagd wordt extra attent te zijn op het voorkomen van legionellabesmettingen.

Vanochtend pleitte de provincie Noord-Brabant voor een eenduidige aanpak van de legionellabesmetting. Volgens de provincie geven de ministeries van VWS en VROM verschillende adviezen.

    • Joep Dohmen