Open brief Van den Broek aan Russen

Europees commissaris Van den Broek heeft zich met een open brief aan de Russische premier Primakov en minister van Buitenlandse Zaken Ivanov gemengd in de diplomatieke strijd rond Kosovo. Onder de aanhef ,,Beste Jevgeni, beste Igor'' roept Van den Broek Rusland op een resolutie van de Veiligheidsraad te ondersteunen waarin een militaire troepenmacht in Kosovo wordt voorzien. ,,Bij het zoeken naar vrede voor Kosovo doet zich de paradox voor dat de Europese Unie, Verenigde Staten en Rusland het wel eens worden over de gewenste einduitkomst (Rambouillet), maar dat verdeeldheid bestaat over het (desnoods militaire) middel om die vrede af te dwingen waardoor de weigerachtigheid van Miloševic wordt versterkt'', aldus Van den Broek in zijn brief, die vandaag in deze krant staat afgedrukt. Hij heeft de brief ook aan de Russische pers aangeboden. Van den Broek heeft voor deze naar eigen zeggen ,,ongebruikelijke weg'' gekozen na lezing van het stuk van minister Ivanov dat vorige week in NRC Handelsblad stond afgedrukt. Ivanov schreef onder andere dat de eerste NAVO-bommen de inwoners van Kosovo hebben gedwongen het gebied te ontvluchten. Volgens de Nederlandse Eurocommissaris is hier sprake van een verkeerde voorstelling van zaken.

BRIEF: pagina 9