Nijmegen werkt aan pasje voor haar zwervers

De gemeente Nijmegen overweegt de verslaafde zwervers in de stad een pasje te geven, dat nodig zal zijn om gebruik te kunnen maken van bepaalde voorzieningen, zoals de nachtopvang. Met het pasje wil de gemeente voorkomen dat zwervers uit andere steden naar Nijmegen komen.

Het gemeentebestuur wil de komende maanden gaan optreden tegen de overlast, die veroorzaakt wordt door dertig `probleemzwervers' in de binnenstad. De groep zou bedelen, stelen, drugs gebruiken, opdringerig gedrag vertonen en hinderlijk bij het stadhuis rondhangen. Het is duidelijk geworden dat met tolerantie het probleem niet wordt opgelost, aldus de gemeente. Volgens een woordvoerder is het belangrijk dat wordt geprobeerd de zwervers te helpen bij een terugkeer in de maatschappij door hulp bij het afkicken en bij het vinden van een woning.

Het is nog onduidelijk wanneer de plannen worden uitgevoerd. Er zal een `projectgroep' in het leven worden geroepen die met concrete plannen moet komen. Daartoe zal ook de pasjesregeling kunnen gaan behoren. Burgemeester en wethouders zullen volgende week het besluit nemen dat de projectgroep in actie moet komen.