NAVO-raket treft woonwijk in Servië

De NAVO heeft bij een bombardement een woonwijk in de Servische stad Surdulica geraakt. Daarbij zijn volgens de Serviërs 17 burgers gedood.

De NAVO gaf vandaag toe in Surdulica, in het zuidoosten van Servië, een kazerne te hebben aangevallen en vernield. Een van de raketten miste het doel en raakte een woonwijk op tweehonderd meter van de kazerne. De NAVO liet weten alles te hebben gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. ,,Helaas kan in een conflict als dit de mogelijkheid dat burgers worden getroffen niet geheel worden uitgesloten'', aldus een communiqué. Volgens Belgrado zijn in Surdulica vijftig woningen van burgers, een gezondheidscentrum en de waterleiding vernietigd. De kazerne zou niet zijn getroffen.

In Moskou en Berlijn werd gisteren en vandaag het diplomatieke overleg over een oplossing van de crisis voortgezet. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott reisde gisteren na zijn overleg met de Russische Joegoslavië-gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, door naar Berlijn voor gesprekken met de Duitse minister Joschka Fischer en secretaris-generaal Kofi Annan van de VN. Annan sprak in Berlijn met Fischer en reist vandaag door naar Moskou voor overleg met Tsjernomyrdin. Deze praat vandaag ook met de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, en morgen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Canada en Griekenland. Tsjernomyrdin reist morgen naar Bonn voor verder overleg.

Veel concrete voortgang lijkt in het diplomatieke overleg niet te worden geboekt. Volgens bronnen in Moskou eist Belgrado de stopzetting van de NAVO-bombardementen voordat sprake kan zijn van overleg, een voorwaarde die de NAVO verwerpt. Bovendien zou Belgrado wel instemmen met een ,,internationale aanwezigheid'' in Kosovo, maar zou zo'n groep niet, of zeer licht, bewapend moeten zijn. De NAVO eist de legering van een gewapende troepenmacht onder haar leiding. De NAVO herhaalde gisteren dat er van een pauze in de luchtacties pas sprake zal zijn als Belgrado aantoonbaar troepen uit Kosovo terugtrekt.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic zei gisteren opnieuw dat Belgrado instemt met een vredesmacht onder VN-vlag in Kosovo. ,,Zo'n oplossing leidt tot een snelle beëindiging van de NAVO-bombardementen, die het land dichter en dichter bij Hiroshima brengen.'' In hoeverre hij spreekt namens het regime blijft onduidelijk.

De partij van de Servische vice-premier Vojislav Šešelj bestempelde Draškovic gisteren als ,,verrader'' en sloot elke vredesmacht in Kosovo, onder welke vlag ook, uit. (Reuters, AFP, AP)

FRANSE GROENEN pagina 5

DOSSIER KOSOVO www.nrc.nl