Murdoch infiltreert via voetbal Italiaanse tv-markt

De Australische tv-magnaat Rupert Murdoch heeft een eerste voet aan de grond gekregen op de Italiaanse televisiemarkt met een principe-akkoord over deelname van 35 procent in de tweede exploitant van abonnee-televisie in Italië, Stream.

Murdoch en zijn vertegenwoordiger in Italië, Letizia Moretti, oud-president van de staatsomroep Rai, hebben grote interesse voor de Italiaanse tv-markt en willen de voetbalsport gebruiken om zich populair te maken. Murdoch zou ook belangstelling hebben voor de twee tv-zenders van mediamagnaat Vittorio Cecchi Gori, die nu een partner van hem wordt in Stream.

Stream was eigendom van Telecom Italia en draait met verlies. Het bedrijf moet opboksen tegen het bijna vijf keer zo grote Telepiù, dat wordt gecontroleerd door het Franse bedrijf Canal Plus. Telecom Italia brengt nu zijn belang terug naar 35 procent. Cecchi Gori, die een omvangrijk pakket films inbrengt, neemt 18 procent. De resterende 12 procent gaat naar SDS (Società diritti sportivi), een bedrijfje dat is opgezet door de voetbalclubs Fiorentina (van Cecchi Gori), Lazio Roma, Parma en AS Roma, om de rechten op hun wedstrijden te exploiteren. Plannen van Murdoch om Stream voor 80 procent over te nemen zijn een paar maanden geleden stukgelopen op een impliciet veto van de centrum-linkse coalitie. Murdochs opzet was om Stream sterk te maken met voetbal. Hij wilde de tv-rechten van alle voetbalclubs in de Serie A kopen. Murdoch was bereid het recordbedrag van 4,8 miljard gulden te investeren om de rechten voor zes jaar te kopen. Het kabinet hield dit tegen met een decreet dat niemand meer dan zestig procent van de voetbalrechten mag hebben. Telepiù had al eerder individuele akkoorden gesloten met zes topclubs over verkoop van de rechten. De Italiaanse voetbalbond heeft enthousiast gereageerd op de komst van Murdoch. Er heeft lang twijfel bestaan over de toekomst van Stream, die met een ander soort decoder werkt dan Telepiù. Het principe-akkoord sterkt de verwachting dat de twee fel met elkaar zullen concurreren en tegen elkaar gaan opbieden om zoveel mogelijk voetbalrechten te krijgen.

Het akkoord wordt aangevochten door Olivetti. Dat heeft een openbaar bod gedaan op Telecom Italia. Zonder op de merites van het akkoord in te gaan, stelt Olivetti dat het tegen de regels voor overnames is om onderdelen van het bedrijf te verkopen terwijl het bod loopt.

Stream zendt overwegend uit via de satelliet. Plannen om de zender via de kabel te verspreiden hebben weinig opgeleverd, omdat plannen grote delen van Italië te bekabelen vertraging hebben opgelopen.