Lid van Gestapo ontkent executies

Een 79-jarige voormalig Gestapo-lid heeft op de eerste dag van zijn proces ontkend dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog eigenhandig 500 mensen heeft geëxecuteerd.

Alfons Götzfrid wordt beschuldigd van deelname aan de massa-executie van 17.000 mensen – voornamelijk joden – in november 1943 in het Poolse concentratiekamp Majdanek. Götzfrid bekende vorig jaar, dat hij in 500 gevallen de trekker had overgehaald, maar trok deze bekentenis gisteren tegenover de rechter in.

Het proces tegen Götzfrid is waarschijnlijk een van de laatste rechtszaken in Duitsland betreffende oorlogsmisdaden van de nazi's. De meeste verdachten en getuigen zijn overleden of te oud.

De bijna helemaal blinde en half dove Götzfrid werd vorig jaar maart in voorarrest genomen, maar werd vorige maand in afwachting van het proces op borgtocht vrijgelaten. Volgens aanklagers kan Götzfrid niet direct worden beschuldigd van moord gezien het gebrek aan ondersteunend bewijsmateriaal en zijn lage rang binnen de Gestapo.

Götzfrid verklaarde gisteren dat hij de taak toebedeeld had gekregen om de geweren en pistolen van zijn medesoldaten te laden, omdat de executies hem misselijk maakten. De in Oekraïne geboren en getogen Duitser voelt zich nu nog steeds ziek worden als hij aan die novembermaand terugdenkt, zei hij gisteren. ,,De slachtoffers werden van achteren doodgeschoten. Het was verschrikkelijk'', zei hij. ,,Ik kan me niet herinneren zelf iemand te hebben doodgeschoten.'' De executies in kamp Majdanek maakten deel uit van Hitlers plan om alle in het bezette Polen overgebleven joden te vermoorden.

Götzfri heeft na de oorlog dertien jaar vastgezeten in een Sovjet-werkkamp in Vorkoeta, in het noorden van Siberië. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 emigreerde hij naar Duitsland. Zijn `Russische' straf zal worden meegewogen in het vonnis, dat maximaal tot vijftien jaar gevangenisstraf kan oplopen. Uitspraak op 20 mei. (Reuters, AP)