Lakeman verbijstert migranten

Migrantenorganisaties reageren verbijsterd op het nieuwste boek van de econoom Pieter Lakeman over immigratie. Volgens Lakeman hebben de Turkse en Marokkaanse immigranten de Nederlandse samenleving de afgelopen twintig jaar zeker 70 miljard gulden gekost aan onder meer sociale uitkeringen, huursubidie, kinderbijslag en ziektekosten ,,zonder noemenswaardige tegenprestatie''.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) overweegt een kort geding tegen Lakeman als hij ongefundeerde uitspraken in het boek niet terugneemt.

Morgen verschijnt Lakeman's nieuwste boek `Binnen zonder kloppen, Nederlandse immigratiepolitiek en de economische gevolgen'. Lakeman schetst de geschiedenis van de immigratie naar Nederland (gastarbeiders èn asielzoekers) en berekent de kosten en baten van deze groep voor de Nederlandse samenleving.

Directeur I. Akel van het NCB noemde vanochtend in een eerste reactie de uitlatingen van Lakeman ,,zeer tendentieus en stigmatiserend''.

,,Als Lakeman zijn uitspraken in het boek niet gefundeerd onderbouwt, moet hij ze intrekken. Doet hij dat niet, dan overwegen wij hem daar in kort geding toe te dwingen'', aldus de directeur van het NCB vanochtend.

Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling in Utrecht, is ,,verbijsterd'' over de redenering van Lakeman. ,,Hoe durft hij immigranten een `verliespost' te noemen voor de Nederlandse samenleving'', aldus Forum-woordvoerder F.van Aurich vanochtend in een eerste reactie. ,,Leveren ze niet heel veel op voor de Nederlandse economie?!''

Het is volgens Van Aurich wel erg Hollands om alleen economische maatstaven aan te leggen. ,,Lakeman gaat geheel voorbij aan de verrijking die de allochtone Nederlanders voor de cultuur betekenen.''

Ook Groen Links-Kamerlid F. Halsema is uiterst kritisch.

,,De mens is geen produkt. Je kan zijn waarde niet in dit soort getallen vangen. Doe je dat wel, dan verdenk ik Lakeman er een politieke agenda op na te houden en geen wetenschap te bedrijven.''

Akel van het NCB heeft weinig begrip voor de stelling van Lakeman dat de Turken en Marokkanen geen ,,noemenswaardige tegenprestatie'' leveren. ,,Als alle Turken en Marokkanen uit Nederland zouden vertrekken, zou de economie instorten.''