Italië vreest toestroom illegalen uit Kosovo

Rome is bang dat met de verbetering van het weer de gevreesde stroom van illegale vluchtelingen uit Kosovo naar Zuid-Italië op gang begint te komen, nadat gisteren meer dan duizend Kosovaren aankwamen op verschillende plaatsen in het zuiden.

De overtocht wordt geregeld door goed-georganiseerde misdaadbendes in Albanië en Montenegro. Mensen uit een groep van ongeveer 250 Kosovaren die nog voor het begin van de NAVO-acties op 24 maart uit Priština waren gevlucht en op een rivierboot aankwamen in Bari, vertelden dat ze in Montenegro 2000 mark per volwassene en 500 mark per kind hadden betaald voor de overtocht.

De mensensmokkelaars zijn aan het zoek naar nieuwe routes omdat ze last hebben van de vele marineschepen in de Adriatische Zee. Soms varen ze daarbij om de hak van de Italiaanse laars heen.

De afgelopen weken kwamen er enkele tientallen Kosovaren per dag aan, maar hulpverleners en politie in Zuid-Italië vrezen dat er nu sprake is van een stroomversnelling. Die zou in de hand worden gewerkt door het relatief kalme weer.

Een groot probleem is een onderscheid te maken tussen gevluchte Kosovaren en Albanezen die zich daarvoor uitgeven in de hoop een tijdelijke verblijfsvergunning te bemachtigen.

De Italiaanse politie vermoedt dat economische vluchtelingen uit Albanië en soms ook misdadigers zich mengen onder de Kosovaren. Dat vermoeden is gisteren versterkt toen 31 kilo hasjiesj in beslag is genomen.

De opvangcentra in het zuiden van Italië raken vol, al is er nog geen sprake van een noodsituatie. Het centrumlinkse kabinet in Rome had aan het begin van de NAVO-acties een aantal opvangcentra laten inrichten, maar besloot later zijn aandacht te concentreren op opvang van de vluchtelingen in Albanië en Macedonië.

De Italiaanse minister van Financiën, Ciampi, zei gisteren dat de Italiaanse staat 43 miljoen gulden heeft uitgetrokken voor humanitaire hulp. Particuliere hulpacties hebben tot nu toe 83 miljoen gulden opgeleverd.

    • Marc Leijendekker