Internationale beurzen

LONDEN

Door de populariteit van de oliefondsen kon de Britse effectenbeurs het verlies vanochtend beperkt houden. De hogere olieprijs zorgde ervoor dat het aandeel Shell met 1 procent steeg. De nieuwe combinatie BP Amoco zag de koers zelfs met 2,4 procent omhooggaan.

De index FTSE-100 daalde desondanks met ruim 45 punten tot 6.588,2. Het aantal fondsen dat op verlies stond was in de meerderheid, maar van grote slachtoffers was geen sprake.

FRANKFURT

De grootste daler op de Duitse effectenbeurs was vanochtend Volkswagen. De koers daalde met bijna 7 procent nadat bekend werd dat de winst over het eerste kwartaal met slechts 2,9 procent was gestegen. Over het jaarresultaat durfde het concern nog geen uitspraken te doen. De DAX-index daalde met 0,1 procent tot 5.358,44 punten.

PARIJS

Groter was het verlies op de Franse effectenbeurs, waar de graadmeter CAC 40 vanochtend ruim 1 procent zakte tot 4.345,78 punten.

Gunstige cijfers over de consumentenbestedingen zorgden ervoor dat Moulinex ruim 4 procent won en warenhuisketen Galeries Lafayette 2 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York brak gisteren opnieuw een record. Op Wall Street boekte de Dow-Jonesindex een winst van 113,12 punten, wat een slotstand van 10.831,71 punten opleverde. Het record van vorige week stond op 10.727,18 punten.

Vooral de positieve berichten uit Washington, waar de zeven grootste industrielanden zich optimistisch toonden over de financiële situatie in Azië, zorgden voor positieve prikkels. De grootste winnaar was Apple. De computerfirma won bijna 12 procent op 45,75 dollar.

AZIË

De stemming op de effectenbeurs in Tokio gaf vanochtend een verdeeld beeld te zien. De Nikkei-index bleef vrijwel onveranderd (min 15,03 op 16.942,24 punten), terwijl deze graadmeter tijdens de ochtendhandel nog boven de 17.000 punten stond.

Het Japanse telecombedrijf NTT stond volop in de belangstelling door de alliantie die het is aangegaan met het Amerikaanse AT&T. Het aandeel steeg met 2,3 procent.

De overige beurzen in het Verre Oosten doken met Tokio in de min. De beurs in Singapore noteerde een min van 2,1 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 1,75 procent daalde.