Het kneuterige TV5 is niet meer

Nieuws kijk ik graag. Maar wat het Franse televisiestation voor het buitenland TV5 sinds de verandering van de stationsformule allemaal laat zien, gaat wel erg ver.

TV 5 was ooit een rustige affaire: betrekkelijk bedaagde programma's van Franstalige zenders in Frankrijk, Zwitserland en België werden herhaald op TV5, tot vreugde der Franstaligen in den vreemde. Veel interessants was er zelden te zien op TV5, maar de ware liefhebbers zaten daar niet mee. Zolang maar braaf iedere week de culturele praatshow Bouillon de Culture van Bernard Pivot werd herhaald, en er af en toe een film – hoe aftands ook – in het Frans met Franse ondertitels werd vertoond, waren de francofielen onder ons tevreden.

Helaas, het heeft niet mogen duren. Na jaren van rust en minieme wijzigingen in het programmarooster, besloot vorig jaar opeens een nieuwe directeur dat TV5 moest worden opgestoten in de vaart der volkeren.

Het moet gezegd dat de programmakwaliteit enorm toenam onder dit beleid. De tv-films werden recenter, de keus van de Franse televisieprogramma's die op TV5 werden herhaald, wat beter. Ook kwamen er betere films, in cycli rond thema's, regisseurs of sterren. En er kwamen thema-avonden, met speelfilms, documentaires en studiodiscussies over onderwerpen als `de geschiedenis van de Parijse metro' of `mode'. Ook die waren wel aardig, al is het bezwaar van thema-avonden, zoals die meerdere keren per week op Arte te zien zijn, dat ik maar zelden zin of tijd heb om vier uur lang een onderwerp van verschillende tijden belicht te zien.

Maar goed, een verbetering dus wel, maar andermaal helaas: weer een andere directeur bedacht dat het nog beter zou zijn als TV5 ten minste voor de helft een nieuwszender werd. TV5 had al een eigen nieuwsredactie, die twee keer per dag een aardig en rustig magazine maakte waarnaar ik graag keek. En verder prikte TV5 's middags het journaal van de Franse binnenlandse zender France 3 door, en herhaalde 's avonds om tien uur het journaal van France 2 dat voor Fransen al om acht uur was uitgezonden.

Dit alles nu ging op de helling. De redactie van TV5 zelf maakt nu korte bulletins, die op de hele uren worden uitgezonden als er niet net een programma – film, tv-film of Bouillon de Culture – is dat over het uur heenloopt. Want een programma onderbreken voor het nieuws, dat doen ze gelukkig nog niet in de studio's van TV5 in Parijs. Die liggen trouwens in de Rue Cognacq-Jay, waar ooit de Franse televisiegeschiedenis begon als een zender voor bedlegerige Duitse soldaten tijdens de bezetting van 1940-1944.

Er is nu alleen wel heel erg veel nieuws op TV5, soms uren achter elkaar. Zo is er elke avond om acht uur het journaal van de Waalse RTBF te zien, gevolgd door dat van France 2, en daarna om negen uur nog een eigen journaal van TV5 van een kwartier. De betere kwaliteit van films, documentaires is gebleven, thema-avonden en thematische cycli zijn van het repertoire afgevoerd. Met het francofone gekneuter van ooit lijkt het bij TV5 definitief gedaan.

TV5 is in Europa analoog te zien via Hot Bird (13 graden oost), 11.325 v., en digitaal via Astra (19,2 graden oost) 12.383 v.

Overigens zal BVN TV, de Nederlandstalige zender voor het buitenland en als zodanig onze evenknie voor TV5, vanaf 1 mei digitaal 24 uur per dag te zien zijn. Dat meldt het blad Veronica Satellite. De programmering wordt met een uur per avond uitgebreid en het aldus ontstane blok van zes uur na middernacht nog drie keer herhaald. Dit alles via Astra 12.574 h. Deze uitbreiding gaat echter ten koste van de analoge uitzendingen op Hot Bird (11.283 v.) die aan het einde van het komende zomerseizoen worden beëindigd.