Haags Museum geeft twee voorwerpen terug

Het Haags Gemeentemuseum heeft twee voorwerpen in de collectie die in 1937 op een Berlijnse veiling mogelijk op een onrechtmatige manier zijn verkregen. Verder zijn de meeste particuliere bezittingen na de oorlog teruggegeven aan de eigenaren. Van het bewust achterhouden van werken is niets gebleken.

Dat blijkt uit het rapport Herkomst en Restitutie over het onderzoek naar joods kunstbezit in de collectie van het museum. De twee voorwerpen die `officieel' niet tot de collectie mogen behoren zijn een bekerschroef uit 1642 en een schaal uit de 14de eeuw. ,,Vermoedelijk zijn de bezittingen noodgedwongen naar de veiling gebracht. Dat had niet mogen gebeuren, dus moeten ze terug naar de erven-Budge'', aldus wethouder Engering (Cultuur). Ze sluit niet uit dat het Haagse museum nog enkele voormalig joodse bezittingen in handen heeft. De administratie van de collectie uit de periode 1935-1950 laat te wensen over en is volgens haar niet voor 100 procent betrouwbaar. Met het verbeteren van het registratiesysteem wil Engering alsnog duidelijkheid krijgen over de aankopen en mogelijk verdwenen bezittingen tijdens en na de oorlog. Er komt bovendien een nader onderzoek naar de aanschaf van J. Bosbooms Heidelandschap te Zuid-Laren, omdat de omstandigheden rond de aankoop onduidelijk zijn. (ANP)