Extra controle dopinggebruik bij wielerrondes

Voor het begin van de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje dienen alle deelnemende wielrenners een extra dopingcontrole te ondergaan. Dat is het bestuur van de internationale wielerunie (UCI) overeengekomen met de organisatoren van de drie grote wielerrondes. De medische testen zullen op uniforme wijze uitgevoerd worden.

Eerder al legde de UCI het voltallige peloton een viertal gezondheidscontroles per jaar op. De resultaten van die dopingtesten moeten telkens voor het begin van de drie grote rondes worden doorgespeeld aan het universitair instituut voor wetsgeneeskunde in Lausanne.

Twee dagen voor het begin van de drie grote rondes zullen functionarissen van het Zwitserse laboratorium ter plekke aanwezig zijn om de extra controles uit te voeren. Renners die aan alledrie rondes deelnemen dienen ook een bloedonderzoek te ondergaan. Zij worden op de dag van vertrek gecontroleerd. Daarnaast blijven de willekeurige dopingcontroles tijdens de wedstrijden gewoon van kracht.

De nieuwe afspraken over dopingtesten passen in het strengere beleid van de UCI ten opzichte van het gebruik van verboden middelen. Vorig jaar was de wielersport het middelpunt van vele schandalen, vooral in en rond de Tour de France.

Het Internationaal Olympisch Comité liet vandaag trouwens weten dat de kans klein is dat volgend jaar bij de Spelen in Sydney al op een betrouwbare wijze kan worden gecontroleerd op het gebruik van het bloeddopingmiddel EPO. Jacques Rogge, de Belgische arts die voorzitter is van de Coördinatie Commissie van het IOC, zei op een persconferentie in Sydney dat hij ,,realististisch'' is over de komst van een waterdichte test voor zowel EPO als het gebruik van menselijke groeihormonen. ,,Er zijn interessante ontwikkelingen. Maar tussen een test en iets dat standhoudt in de rechtszaal zit een groot verschil.''

Jan Ullrich mist nog de vorm om met succes de strijd aan te binden met Marco Pantani. De Italiaan, winnaar van de jongste Tour de France, ondernam in de slotkilometers van de tweede etappe van de Ronde van Trentino een vluchtpoging. Het peloton, inclusief Ullrich, de Duitse winnaar van de Tour in 1997, Richard Virenque en wereldkampioen Oscar Camenzind, reageerde alert. Het trio volgde het spoor van de Italiaanse klimmer, maar moest na drie kilometer lossen. In de laatste zeven kilometers bergopwaarts liep hun achterstand op tot ruim twee minuten.

De ritzege ging naar Riccardo Forconi, knecht van Pantani. Paolo Savoldelli eindigde in de kopgroep en behield in Passo Mendola de leiderstrui. Pantani heeft een goede kans op de eindzege. Hij heeft een achterstand van slechts tien seconden op zijn langenoot Savoldelli.

In de Ronde van Nedersaksen won de Duitser Pollack gisteren de vijfde rit en behield zijn landgenoot Schmidt de leiding. In Frankrijk opende Coen Boerman van de Rabo-ploeg het Circuit des Mines met de zege in de openingsrit. De renner uit Tubbergen was in de sprint zijn twee vluchtmakkers te snel af.