Drugsnetwerken in één actie door politie opgerold

De Amsterdamse politie heeft vijftien internationaal opererende netwerken opgerold die betrokken zijn bij grootschalige harddrugshandel, vuurwapenhandel en extreem gewelddadige incidenten en liquidaties. In totaal zijn ruim 150 personen aangehouden, onder wie een bekende advocaat uit Utrecht.

Volgens teamleider J. Olierook van de politie gaat het om een centraal netwerk van vijftien personen in Amsterdam, die in nauw contact stonden met circa vijftien netwerken in het zuiden en oosten van het land. De twee leiders van de organisatie, een Turk en een Pakistaan, zijn aangehouden. Er zijn volgens officier van justitie L. Mooy aanwijzingen dat de 45-jarige Turkse hoofdverdachte R.Y, die in Istanbul vastzit, actief is in de Turkse politiek.

Tijdens de slotactie, afgelopen maandag, werd ook advocaat Rob van der V. in zijn Utrechtse kantoor gearresteerd. In aanwezigheid van een lid van de Raad van Toezicht van de Utrechtse Orde van Advocaten is huiszoeking in zijn kantoor verricht.

Van der V. is een bekend strafpleiter in Utrecht die veel drugszaken doet. Justitie zei woensdag de man te verdenken van deelname aan een criminele organisatie. De advocaat zou uit dossiers van aangehouden koeriers aanwijzingen zoeken naar wie de politie verder op zoek was en deze informatie hebben doorgegeven aan potentiële arrestanten. In ruil daarvoor ontving hij volgens justitie harddrugs in gebruikershoeveelheden. Anderhalf jaar geleden werd hij ook gearresteerd. ,,Die strafzaak is nog in vooronderzoek'', zegt de deken van de Utrechtse Orde, P. van Vonderen.

Volgens de Amsterdamse politie transporteerde het netwerk harddrugs vanuit Turkije naar Nederland, Engeland en Spanje. Het verdiende geld ging voor het grootste deel naar Turkije en Pakistan. De meeste verdachten hebben de Turkse nationaliteit. Maar er zijn ook Nederlanders, Belgen, Spanjaarden, Engelsen en Colombianen bij betrokken.

In diverse landen werden ook netwerken opgerold die drugs van de Nederlandse organisatie betrokken. De politie heeft zeker twintig vuurwapens, 950 kilo harddrugs en grote hoeveelheden bankbiljetten in beslag genomen.

Het politieonderzoek naar de criminele organisaties is vorig jaar maart begonnen. In de loop van dat onderzoek werd een aantal zaken uit het verleden opgelost. Zo bleek de Turkse hoofdverdachte betrokken bij een dubbele liquidatie in 1992 in Amsterdam.

Ook de verdachten die vorig jaar ter voorbereiding van een uitbraak uit de Bijlmerbajes bewaarders drogeerden, zijn aangehouden.