De NAVO: we zijn er nog lang niet

De NAVO heeft sinds 24 maart in 474 bombardementen op 227 doelen in Joegoslavië een groot deel van het Joegoslavische gevechtspotentieel vernietigd, maar het bondgenootschap gaf gisteren toe ,,er nog lang niet te zijn''.

De Britse stafchef Sir Charles Guthrie gaf gisteren in Londen de meest gedetailleerde gegevens over de bombardementen. De bombardementen resulteerden in de vernietiging van zeventig Joegoslavische gevechtsvliegtuigen, van de 450 die de Joegoslaven er hadden. Van de 83 vliegtuigen van de types MiG-29 en MiG-21 werden er 23 vernietigd. ,,Door dat succes is de Servische luchtmacht niet bereid de NAVO in de lucht te bestrijden'', aldus Guthrie.

De NAVO heeft verder negen strategische radarsystemen voor luchtdoelraketten vernietigd. De resterende radarsystemen worden volgens Guthrie door het Joegoslavische leger niet meer ingeschakeld uit vrees te worden aangevallen. Negen van de zeventien militaire vliegvelden en veertig vliegtuighangars zijn vernield. Maar Guthrie gaf toe dat het Joegoslavische luchtverdedigingssysteem nog steeds kan functioneren.

De twee olieraffinaderijen in Servië zijn als gevolg van de bombardementen niet langer in bedrijf. Zestien opslagplaatsen voor brandstof zijn vernietigd. Twintig weg- en spoorbruggen zijn vernield en het militaire communicatiesysteem is ernstig verstoord, aldus de Britse generaal. De vernieling van de bruggen bemoeilijkt het vervoer van voorraden en het troepentransport. Van de acht wegen van Servië naar Kosovo zijn er drie niet langer begaanbaar. Dat zou ook gelden voor alle spoorlijnen die Servië met Kosovo verbinden. Van de munitie-opslagplaatsen en de legerkazernes is volgens Guthrie twintig procent zwaar beschadigd.

Guthrie zei dat het moraal van de Servische troepen als gevolg van de NAVO-bombardementen instort: ,,We hebben rapporten van desertie en van maatregelen voor gedwongen mobilisatie [van reservisten].'' De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, liet gisteren weten dat per week ,,enkele honderden'' Joegoslavische militairen deserteren.

De opperbevelhebber van de NAVO, Wesley Clark, zei gisteren dat ,,we stap voor stap, stukje bij beetje'' de mogelijkheden van Belgrado om de troepenmacht in Kosovo te handhaven, verkleinen. ,,Dat proces zal nooit compleet worden, maar we compliceren hun leven ginds'', aldus Clark. De verliezen van het Joegoslavische leger nemen toe. Ook Clark zei dat demoralisering en desertie in Joegoslavië hun tol eisen. ,,We zullen ervoor zorgen dat het moraal verder wordt uitgehold'', zei hij. (Reuters)