CDA vraagt opheldering over Reliant

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Jorritsma (Economische Zaken) om opheldering gevraagd over het belang dat het Amerikaanse bedrijf Reliant krijgt in het Nederlandse hoogspanningsnet. Door de overname van de Utrechtse energieproducent Una verwerft Reliant een belang van 12,5 procent in dat net. Volgens het CDA wijkt de minister af van haar standpunt dat de overheid voldoende heeft aan een `50 procent plus één' belang in het net, nu de minister ook zelf vragen blijkt te hebben bij de overname door het buitenlandse bedrijf. Het CDA heeft als standpunt dat het hoogspanningsnet volledig in overheidshanden moet komen. EZ stelt dat Jorritsma duidelijkheid wil over de netbeheerders omdat pas in 2002 definitief beslist wordt over de eigendomsverhoudingen. ,,Tot die tijd is het belangrijk te weten wie er zeggenschap heeft'', aldus een woordvoerder. (Haagse redactie)