Brouwer-Korf kandidaat burgemeester in Utrecht

De burgemeester van Amersfoort, A. Brouwer-Korf (PvdA) is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. De vertrouwenscommissie van de Utrechtse gemeenteraad heeft zich maandag unaniem uitgesproken voor haar kandidatuur.

De Utrechtse commissaris van de koningin, B. Staal, heeft de voordracht gisteren naar Den Haag gestuurd, omdat minister Peper (Binnenlandse Zaken) vóór koninginnedag over een kandidaat wil beschikken. Het kabinet zal echter morgen nog geen besluit nemen over de voordracht.

Brouwer-Korf wordt de opvolgster van de VVD'er I. Opstelten die begin dit jaar burgemeester van Rotterdam werd. In de vertrouwenscommissie van de Utrechtse gemeenteraad hadden VVD, D66 en Leefbaar Utrecht aanvankelijk een voorkeur voor oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken J.Kohnstamm (D66).

Brouwer-Korf heeft als burgemeester in Amersfoort ervaring opgedaan met dezelfde soort problemen als die waarmee Utrecht nu kampt. Amersfoort heeft een sterke groei doorgemaakt en kent evenals Utrecht een mobiliteitsvraagstuk.

Ook is Amersfoort bezig met een reconstructie rond het centraal station, terwijl Utrecht plannen heeft voor het Utrecht Centrum Project (UCP) ter waarde van zo'n 3,5 miljard gulden.