Baan duikt in eerste kwartaal weer in het rood

Softwarebedrijf Baan is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw in de rode cijfers gedoken. Het verlies van 19 miljoen dollar (ruim 39 miljoen gulden) was echter iets minder groot dan analisten hadden voorzien. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden vanochtend gematigd positief op de cijfers. Het aandeel Baan noteerde tegen het middaguur een koerswinst van 60 eurocent op 8,55 euro. Baan spreekt geen verwachting uit voor de toekomst.

De omzet van Baan is in vergelijking met het eerste kwartaal van 1998 gedaald met ruim twee procent tot 175 miljoen dollar. De omzet uit service en onderhoud op bestaande contracten nam toe met 28 procent naar ruim 110 miljoen dollar. Daarentegen daalde de omzet uit de verkoop van nieuwe licenties voor het gebruik van Baansoftware met bijna 30 procent tot ruim 65 miljoen dollar. Financieel analist R. Belt van ABN Amro merkt op dat Baan van de Amerikaanse toezichthouder op financiële verslaglegging in het eerste kwartaal van 1998 een bedrag van 53 miljoen dollar aan omzet uit zijn boeken heeft moeten halen. ,,Gecorrigeerd voor dat effect komt de omzet uit licenties 52 procent lager uit'', zegt hij. Baan bevestigt dit. Dat Baan zich richt op verkopen aan kleinere bedrijven blijkt uit het feit dat het aantal verkochte contracten ondanks de omzetdaling is toegenomen met 75 procent naar 600.

De reorganisatie die Baan in het najaar van 1998 heeft ingezet leverde een kostenbesparing op van omstreeks 20 procent tot een totaal kostenniveau van 202 miljoen dollar. Daarmee voldoet Baan aan een eerder uitgeproken doelstelling. Per aandeel kwam het verlies van Baan uit op 9 dollarcent. Analisten hadden een verlies van 11 dollarcent per aandeel voorzien. Het lagere verlies is vooral het gevolg van een belastingmeevaller. Baan is met banken in onderhandeling over de uitbreiding van zijn kredietfaciliteiten tot een bedrag van 75 miljoen dollar.

Het softwarebedrijf maakte gisteren bekend dat het verlies van een KLM-opdracht het bedrijf in het eerste kwartaal van 1999 niet meer dan twee miljoen dollar kost. Volgens Baan is dit de enige financiële consequentie van de verloren opdracht. Baan maakte vanochtend bekend dat het van KPN een opdracht heeft verworven die in de toekomst zou kunnen leiden tot 25.000 nieuwe gebruikers van Baanproducten.