Azië sterk aanwezig op 48ste Biennale

Aan de 48ste Biennale van Venetië, die van 13 juni tot 7 november in de Giardini Pubblici wordt gehouden, zal een relatief hoog aantal jonge kunstenaars deelnemen uit Azië, met de nadruk op China. In totaal worden 59 landen vertegenwoordigd.

Dat heeft de Zwitserse tentoonstellingsmaker Harald Szeeman, dit keer Biennale-commissaris, gisteren in Rome bekendgemaakt. Behalve China zal ook Amerika uitgebreid acte de presence geven. Ann Hamilton, die vooral installaties maakt, richt het Amerikaanse paviljoen in. Rosemarie Trockel, die vaak met breisels werkte, vertegenwoordigt Duitsland, Frankrijk koos Jean-Pierre Bertrand en Huang Yong Ping, België laat het werk van Ann Veronika Janssens en Michel François zien en namens Groot-Brittannië is Garry Hume geselecteerd. Zoals bekend heeft de Nederlandse commissaris Karel Schampers, conservator van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Schiedamse kunstenaar Daan van Golden gevraagd het Rietveld-paviljoen voor zijn rekening te nemen.

,,Ik heb de commissarissen van de verschillende landen verzocht zowel jonge kunstenaars te selecteren als kunstenaars die jong zijn gebleven, zoals de Amerikaanse beeldhouwster Louise Bourgeois'', aldus Szeeman. ,,Er zal geen specifieke stijl overheersen. Alles moet intens zijn, in de vorm van grandioze gebaren of intieme evenementen.'' Szeeman voorspelde polemische werken op een ,,Biennale vol verandering''. Dat laatste betreft onder meer de opgeheven scheiding tussen de jonge deelnemers aan de Aperto en de gevestigde namen op de hoofdtentoonstelling met dit jaar onder anderen Louise Bourgeois, Katharina Sieverding, Jimmy Durham, Bruce Nauman en Chris Burden. De generaties trekken nu samen op. ,,En daarbij is het enige selectie-criterium mijn smaak'', volgens Szeeman.

Verder worden er hommages gebracht aan de recent overleden kunstenaars Schifano, Dominicis, Kippenberger, Roth en James Lee Byars. Aan de 27 paviljoens wordt in de stad zelf nog zo'n 10.000 vierkante meter extra expositieruimte toegevoegd door gebruik van oude fabrieken en pakhuizen.