Avebe stopt met teelt genproduct

Het coöperatieve aardappelzetmeelconcern Avebe in Veendam staakt voorlopig de teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde aardappelen, omdat de verlenging van de vergunning voor proefvelden nog altijd op zich laat wachten. Avebe diende die aanvraag half oktober vorig jaar in en zou binnen een half jaar antwoord moeten hebben. VROM is halverwege deze maand echter met `aanvullende vragen gekomen', waaruit het bedrijf heeft geconcludeerd dat de vergunning voorlopig niet te verwachten is. Het pootseizoen verstrijkt volgende week. Bestuur en directie van Avebe willen voorkomen dat de boeren nog langer poten zonder permissie van de overheid. Gemanipuleerd pootgoed dat al door het bedrijf is geleverd zal worden teruggehaald.

Rond 3.000 akkerbouwers die voor Avebe gemanipuleerde aardappels telen verkeren nu in onzekerheid omdat een deel van de aardappelen al is gepoot. De gemodificeerde planten die al zijn gepoot moeten weer worden gerooid. Avebe had in eerste instantie het voornemen 2.800 hectare gemodificeerde aardappelen van de rassen Apriori en Apropos te laten telen. Hoeveel daar al van in de grond zit is niet duidelijk.

De boeren noemen het onbegrijpelijk dat het bedrijf nu pas met de mededeling komt in de wetenschap dat op dit moment in het seizoen geen alternatieven voor pootgoed meer bestaan. Hoogwaardig pootgoedmateriaal dat nu nog de grond in moet had al veel eerder besteld moeten zijn. Volgens Avebe is nog wel een hoeveelheid ongemodificeerd pootgoed beschikbaar, maar of dat voldoende is om de gedupeerde boeren tegemoet te komen is niet duidelijk. Een woordvoerder noemt het omschakelen naar maïs als mogelijkheid.