Alicia Silverstone

In een reeks portretten van gezichtsbepalende sterren deze week Alicia Silverstone, het meisje uit de Aerosmith-videoclips dat na een moderne Emma in `Clueless' nu in `Blast from the Past' een hedendaagse Eva speelt.

,,I hate people to call me that Aerosmith chick'', placht ze te pas en te onpas uit te roepen, maar er is niets aan te doen: Alicia Silverstone is nu eenmaal dat meisje uit die drie Aerosmith-videoclips. En net als de muziek van de tot een voor iedereen aanvaardbaar volume en muzikaliteit teruggebrachte hardrockband is de blonde groot-ogige Alicia (spreek uit Aa-lie-sie-ja) een meisje voor iedereen, zo iemand die in Amerika een girl-next-door wordt genoemd. Ze draagt bij voorkeur jeans en sweatshirts, is een echte dierenvriend, is al vanaf haar twaalfde bezig actrice te worden, debuteerde op haar vijftiende als een pseudo-Lolita in The Crush (193), produceerde op haar achttiende haar eerste film (Excess Baggage, 1997), heeft een strikt 'no nudity'-beleid, maar draagt wel truitjes die geen twijfel doen bestaan over haar cup-maat en liet haar navel zien in genoemde videoclips. En hoewel ze er niet mee vereenzelvigd wil worden, ontleent ze er toch haar zoet-stoere imago aan, meer nog dan aan haar rol in Clueless (1995), de Beverly Hills-versie van Jane Austens Emma, waarin ze rap ratelend en met een onverwacht komisch talent op zoek was naar de ware Jacob. In `Crying', 'Crazy' en 'Amazing' heeft ze, in de steek gelaten door haar vriendje, helemaal geen prins op het witte paard nodig om zich te vermaken. Ze propt wat kleren in een weekendtas, laat een tatoeage zetten, neemt een piercing en stort zich tot slot, als de jongen in kwestie spijt heeft gekregen, achterover van een viaduct af. Met een bungee-jump-elastiek aan haar been, dat wel, en die gulle, beetje vileine grijns op haar gezicht die haar handelsmerk werd.

De showbiz-carrière van Alicia Silverstone (4 oktober 1976, San Francisco) is een typisch voorbeeld van de snelle omloopsnelheid die sterren in het hedendaagse Hollywood hebben. Blast from the Past, waarin zij een moderne Eva speelt die haar Adam wat wereldwijzer moet zien te maken, wordt alweer haar comeback genoemd, terwijl ze amper 22 jaar oud en met ternauwernood tien films op haar naam toch nog niet echt de tijd had gekregen om in vergetelheid te raken. Maar haar keuze voor rollen na Clueless was minder succesvol (Batgirl uit Batman & Robin (1997) leverde haar zelfs een Razzie, een Golden Raspberry op, de jaarlijks aan de vooravond van de Oscars uitgereikte filmprijzen voor de slechte smaak. En voor je het weet staan dan al weer Jennifer Love Hewitts (I - Still - Know What You Did Last Summer) en Sarah Michelle Gellars (uit de tv-serie 'Buffy the Vampire Slayer', Scream, I Know What...) te trappelen om je plaats in te nemen. Maar dan moet je maar niet je neus ophalen voor het onder je fans zo populaire genre van de tienerhorrorfilm: ,,Ik pas ervoor om in films op te treden waar je enige acteerprestatie eruit bestaat om twee uur lang zo hard mogelijk te gillen.''

Dat Silverstones ster ondanks deze loopbaanperikelen blijft stralen, komt door haar populariteit op het Internet, waar aan haar gewijde sites haar intelligentie en eigengereidheid roemen en mailinglijsten rouleren waarop je al je hartekreten kwijt kunt. Natuurlijk in de hoop dat het hardnekkige gerucht dat ze ook echt zelf terugschrijft wáár is.