Aegon en Baan beperken verlies AEX

Verzekeraar Aegon en automatiseerder Baan hielden vanochtend de beursindex op de Amsterdamse effectenbeurs redelijk overeind. De AEX daalde 0,45 punten tot 573,96. Met dit minieme verlies presteerde de Nederlandse beurs in lijn met de Europese collega's. In de meeste landen vroegen beleggers zich af of het beursrecord in Amerika of het verlies op de Aziatische beurzen het belangrijkste nieuws was.

Zonder duidelijke oorzaken boekte Aegon een koerswinst van 2,85 procent tot 88,10 euro. Ondanks deze stijging staat de verzekeraar nog altijd op duidelijk verlies ten opzichte van het begin van dit jaar. Toen was het aandeel Aegon nog 111 euro waard.

Niet alleen Aegon was gewild. Ook Baan, de kwakkelende automatiseerder uit Barneveld, maakte een flinke koerssprong. Op het verlies van 38 miljoen gulden over het eerste kwartaal werd door beleggers enthousiast gereageerd. De koers steeg met bijna 7 procent tot 8,50 euro. Mogelijk gaf ook de bekendmaking van een opdracht bij KPN het aandeel Baan een duwtje in de rug.

Philips behoorde vanochtend tot de grootste verliezers. Het elektronicaconcern leverde 2,35 euro in tot 81,95. Onduidelijk was of deze daling iets met het vanochtend bekendgemaakte kwartaalverlies van Sony te maken heeft.

Een grote order uit India (180 miljoen gulden) zette het aandeel van IHC Caland op winst. Deze leverancier aan de offshore-industrie boekte een winst van 0,80 cent op 41,40 euro. Daler was De Telegraaf, de uitgever van een populaire ochtendkrant. De winst was weliswaar gestegen met 16 procent, maar de koers zakte toch met 7 procent tot 21,25 euro. Op de verkoop door KLM van zijn belang in Galileo (reserveringssystemen), die een miljard gulden oplevert, reageerde de belegger stoïcijns: het aandeel stond tegen het middaguur ongewijzigd op 29,45 euro.