`Wel overleg, geen regie hooligans'

De Rotterdamse korpschef Ottevanger heeft geen aanwijzingen voor een hechte organisatie achter de rellen van afgelopen zondag.

De Rotterdamse politie heeft dertig rechercheurs ingezet om zoveel mogelijk relschoppers te arresteren die zondagavond in het centrum van de Maasstad voor vele miljoenen schade hebben aangericht. Volgens plaatsvervangend korpschef Cees Ottevanger was er geen sprake van regie bij de rellen die zich voordeden na de huldiging van landskampioen Feyenoord op de Coolsingel. Gisteren zei een woordvoerder van de politie nog dat het ,,te toevallig'' was dat de rellen tegelijkertijd op meerdere plaatsen uitbraken.De politie beschikt volgens de Rotterdamse hoofdofficier van justitie De Wit over ,,prima video-opnamen'' van de rellen, vernielingen en plunderingen ,,zodat nog meer arrestaties kunnen worden verwacht.'' Gisteren had de politie 87 verdachten aangehouden, van wie twintig wegens plundering en openlijke geweldpleging in voorarrest worden gehouden. Veertig arrestanten zijn heengezonden met een dagvaarding. De eersten van hen zullen morgen voor de rechter verschijnen. De Wit noemde het aantal aanhoudingen ,,opmerkelijk hoog'' in vergelijking met rellen bij andere risico-wedstrijden.

Op een persconferentie waarop burgemeester Opstelten, De Wit en plaatvervangend korpschef Cees Ottevanger van de Rotterdamse politie gisteren een toelichting gaven op het optreden van politie zondagavond zei Ottevanger niet te geloven dat de rellen waren geregisseerd. ,,Het is al lang bekend dat relschoppers met GSM-telefoons overleggen. Maar om van regie te spreken, gaat me te ver'', aldus de Rotterdamse korpschef die het totale aantal relschoppers en plunderaars op zeshonderd schatte. Hij sprak tegen dat op de politie is geschoten.

In een brief aan de gemeenteraad meldt burgemeester Opstelten dat ,,in de loop van de (zondag)middag'' informatie binnenkwam dat er mogelijk gerichte verstoringen van de openbare orde zouden gaan plaatsvinden, zoals een ,,confrontatie met de zogenaamde platte petten''. Desgevraagd hield Opstelten gisteren de mogelijkheid open dat relschoppers met vuurwapens op het Hilton hotel aan het Hofplein hebben geschoten ,,maar dat moet uit nader onderzoek blijken.''

Volgens de Rotterdamse politiecommandant zijn de rellen veroorzaakt door ,,verschillende harde kernen'' uit alle delen van het land en niet alleen door supporters uit Rotterdam-Zuid. Onder de arrestanten zijn bijvoorbeeld inwoners van Zwolle, Deventer, Schiedam en Vlaardingen. Ottevanger zei dat hij zijn lange loopbaan bij de Rotterdamse politie nog niet eerder plunderingen zoals op zondagavond had meegemaakt. Hij noemde de rellen die bijna drie uur duurden ,,uitzonderlijk heavy''. In het verslag van de gebeurtenissen dat de politie gisteren publiek maakte, wordt ook nog gemeld dat omstreeks kwart voor negen in een trein aan de noodrem werd getrokken ,,waarna de trein volledig is vernield''.

De eerste vernielingen en plunderingen van winkels begonnen op de Lijnbaan omstreeks half negen, vrijwel gelijktijdig met de aanval van zo'n 70 hooligans op vijf geüniformeerde agenten op de Coolsingel. Deze agenten voelden zich zo bedreigd dat ze uiteindelijk gericht schoten op de relschoppers, iets wat nooit eerder is Rotterdam is voorgekomen. Volgens Opstelten was ,,noodweer noodzakelijk''. De bedreigde agenten werden volgens Ottevanger ,,binnen vijftien seconden'' ontzet door de ME. De politiekogels troffen drie personen. Een man die een schot in de buik kreeg, ligt nog in het ziekenhuis.

De Rotterdamse politie zette zondag 727 agenten in. Burgemeester Opstelten die het geweld ,,absoluut onaanvaardbaar'' noemde, zei dat ,,nog meer politie geen zin had gehad''. ,,Ook duizend agenten waren niet voldoende geweest om de rellen en vernielingen te voorkomen.'' Het uitvaardigen van een noodverordening werd overwogen, maar uiteindelijk niet zinvol geacht, aldus de burgemeester. Ook de ontwerpwet-Peper die preventief oppakken van potentiële relschoppers mogelijk maakt, had niet kunnen worden toegepast ,,omdat we geen beeld hadden van een organisatie'', aldus Opstelten. Ottevanger zei dat de politie voortaan meer arrestatieteams en mobiele camera's zal inzetten.

Er werden zondagavond vernielingen aangericht aan 93 panden in veertien straten, en de Rotterdamse tram (RET) telde maandagochtend 130 ingeslagen ruiten in tram- en bushokjes.

Burgemeester Opstelten kondigde aan dat de veiligheidsmaatregelen rond komende evenementen eventueel zullen worden verscherpt. Overvloedig alcohol- en pillengebruik leidt de laatste jaren op Koninginnendag tot rellen en vechtpartijen tussen hooligans en politie op het Stadhuisplein.

Opstelten: ,,De risico's verbonden aan deze wedstrijden zullen we nog eens goed tegen het licht houden. Maar het kan niet zo zijn dat voortaan in het centrum van Rotterdam geen grootschalige evenementen meer kunnen plaatsvinden.'' Hij zei begrip te hebben voor ondernemers die door vernielingen en plunderingen schade hebben geleden, maar hij wees eventuele claims aan het adres van de gemeente af.