Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Het verhaal van de familie Lusufi uit Kosovo. Vader en moeder zaten in Rotterdam, de drie kinderen in een vluchtelingenkamp in Macedonië. Afgelopen weekeinde werden ze herenigd. 20.30-21.06u.

DRAMA

McCallum: Touch. Schotse detectiveserie over een forensisch patholoog. Een routineklusje lijkt een nationale ramp te worden wanneer een meisje overlijdt aan een mysterieus besmettelijk virus. De gezondheid van alle Londenaren is in gevaar. Ned.3, 19.58-21.42u.

De Zeven Deugden. Laatste aflevering van deze Nederlandse dramaserie. Afl: Hoop. Hermien, Theo en Karel dromen alledrie weg bij televisieprogramma's die mensen in een klap gelukkig kunnen maken. Ned.1, 21.34-22.22u.

Mrs. Craddock's complaint. Korte film over een dame die een klacht indient over graffiti in een openbaar mannentoilet. Ned. 3, 21.42-22.00u.

DOCUMENTAIRES

Willy Brandt – Der Visionär. Documentaire over ex-bondskanselier Willy Brandt. Geen Duitse regeringsleider werd zo geliefd én gehaat als Willy Brandt, tot in zijn eigen partij aan toe. Behalve een soms briljant politicus, was hij vooral een mens met zwakten. Terwijl men zijn beleid prees, gingen er geruchten over `foute vrouwen'. De optelsom van een aantal politieke en privé-affaires maakte een einde aan zijn loopbaan. Het is echter goed mogelijk dat Brandt slechts slachtoffer werd van een boosaardig plan van zijn opponenten. ZDF, 20.15-21.00u.

Histories: Joeri Gagarin. Op 12 juni 1961 vloog Gagarin in zijn Vostok-capsule als eerste mens in de ruimte en werd daarmee in één klap beroemd. Hardnekkige geruchten wilden echter dat niet hij, maar een andere Rus als eerste de ruimte in werd gelanceerd. En ook over Gagarins vlucht en zijn dood in 1968 doen geruchten de ronde. Canvas, 20.55-21.45u.

Stiekem Oud. Amerikaanse zeventig-plussers doen er alles aan om niet oud te worden. In deze documentaire werden enkele van hen gevolgd op een normale dag: dertig kilometer joggen en een hand vol pillen om jong te blijven. Ned.2, 21.35-22.05u.

Grensverleggers. Een kleine groep landgenoten zijn in Nederland nauwelijks bekend, maar hebben het in het buitenland gemaakt. Programmamaker Henk Harding gaat op bezoek bij een voormalig ambtenaar die nu een van de beroemdste tangodansers van Argentinië is, en in volgende afleveringen bij de Nederlandse hoofdredacteur van de Russische Cosmopolitan, een Nederlandse televisie-presentator in Nieuw-Zeeland en de grootste verzamelaar van Aboriginalkunst in Australië, ook een Nederlander. Zie ook TV-Vooraf. Ned.1, 22.22-22.52u.

OverLeven. Vuur is een van de oerkrachten van de natuur en staat vaak voor vernieling. Vuur betekent echter ook vernieuwing. Op plaatsen waar een brand bos heeft vernield, ontstaat al snel nieuw leven. De brandweer zou bosbranden daarom niet altijd moeten blussen, menen de makers van deze documentaire. Gecontroleerde branden vormen zelfs een voorwaarde voor het behoud van de natuur. Canvas, 23.00-23.45u.

Legends: Marilyn Monroe. Documentaire over het leven van het jong gestorven sekssymbool. Net5, 23.05-0.00u.

Kwintessens. Wetenschappers op zoek naar de grens van het weten. Vandaag gaat Jan Kees Haalebos op zoek naar de resten van Romeinen en interpreteert de sporen die hij in de Nederlandse modder tegenkomt. Kwamen de Romeinen uit Rome en wat deden ze in Nederland? Ned.2, 23.35-24.00u.

Discovery – Die Welt entdecken. Het echtpaar John en Therese Hart onderzoekt de okapi. Dit dier ziet er uit als een kruising tussen een windhond en een zebra en leeft in de regenwouden van Zaïre. ZDF, morgen, 14.15-15.00u.

PRAATPROGRAMMA'S

Hardtalk. Een gesprek met Vlosa Dobruna, een Kosovaarse traumaspecialiste. Vorige jaar bezocht ze Hillary Clinton om te bewerkstelligen dat een internationale vredesmacht de vrede in Kosovo zou komen bewaren, nu pleit ze voor de inzet van grondtroepen. BBC World, 20.30-21.00u.

David Letterman. Vandaag zijn te gast actrice Jennifer Aniston, Talkshowhost Jerry Springer en zanger Al Green. Fox, 22.40-23.35u.

Barend & Van Dorp. Vandaag staat de uitzending geheel in het teken van Ruud Gullit, die zelf aanwezig is. RTL4, 23.15-0.00u.

FILM

The Living Daylights (John Glen, 1987, Engeland). Zeventiende James Bondfilm markeerde debuut van Timothy Dalton als vierde vertolker van 007. Hij bleek meer Connery dan Moore te zijn. Met als tegenstanders KGB-er Jeroen Krabbé en Amerikaanse wapenhandelaar Joe Don Baker. Zie ook Film-Vooraf. Veronica, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Mixed Company (Melville Shavelson, 1974, VS). Eenvoudig uitgewerkte komedie over Amerikaans stel dat een multiraciale verzameling weesjes adopteert. Met Barbara Harris, Joseph Bologna. BBC1, 0.55-2.45u.

Umwege zum Glück (Fritz Peter Buch, 1939, Duitsland). Huwelijkskomedie. Lil Dagover verdenkt Ewald Balser van overspel. ARD, 1.15-2.40u., zwart-wit.

Peaux de vaches (Patricia Mazuy, 1988, Frankrijk). Kleinschalig, eigentijds plattelandsdrama draaide ooit op het Rotterdamse filmfestival. Boer Jacques Spiesser heeft voor echtgenote Sandrine Bonnaire verzwegen dat zijn oudere broer destijds de schuld op zich heeft genomen van een collectief begaan misdrijf. Dan keert de broer, Jean-François Stevenin, na tien jaar gevangenisstraf terug naar de boerderij. ZDF, 1.20-2.45u., nagesynchroniseerd.

May Wine (Carol Wiseman, 1990, VS/Frankrijk). Amerikaanse moeder en dochter vallen, op vakantie in Parijs, voor dezelfde Franse dokter. Romantische komedie met Joanna Cassidy, Guy Marchand. SBS6, Morgen, 15.35-16.55u., onderbroken door reclame.