Rusland komt met `nieuwe ideeën' Kosovo

Rusland heeft een aantal ,,nieuwe ideeën'' om de crisis in Kosovo op te lossen. Ex-premier Viktor Tsjernomyrdin zal die ideeën de komende dagen ter sprake brengen in contacten met Westerse leiders.

De NAVO zette gisteren haar bombardementscampagne tegen Joegoslavië voort en bombardeerde opnieuw in het centrum van Belgrado het hoofdkwartier van de regerende socialistische partij. Het ging de NAVO om de uitschakeling van de zendmasten op het dak, die bij een eerste bombardement waren blijven staan en die vannacht zijn vernietigd.

De plaatsvervangende Amerikaanse minister van Buitenlandse AZaken Strobe Talbott sprak vandaag in Moskou met president Jeltsins Joegoslavië-gezant Tsjernomyrdin en minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov. Na het gesprek met Ivanov uitte hij zich enthousiast: het gesprek was ,,extreem intens en opbouwend''. Gisteren overlegde Tsjernomyrdin telefonisch met de Amerikaanse vice-president Al Gore en morgen is hij in Straatsburg. Tsjernomyrdin bezocht vorige week Belgrado en sprak daar met president Miloševic over de crisis.

De ex-premier zei gisteren te werken aan ,,een reeks voorstellen'' die zouden kunnen dienen als ,,startpunt in gesprekken met NAVO-landen'' over een oplossing van de crisis. Hij trad niet in details. In het kader van de zoektocht naar een oplossing van de crisis met medewerking van Rusland sprak de Franse president Chirac gisteren telefonisch met Jeltsin. Later deze week komen de ministers van Buitenlandse Zaken van twee NAVO-landen, Canada en Griekenland, naar Moskou en gaat minister Ivanov naar Londen.

In Albanië is gisteren een Apache-gevechtshelikopter neergestort bij een oefenvlucht. De twee piloten konden zich redden. Juist gisteren voltooide de NAVO de overbrenging van de 24 Apaches naar Albanië. Deze gevechtshelikopters zullen worden ingezet bij aanvallen tegen grondtroepen van de Serviërs in Kosovo.

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Cornelio Sommaruga, bezocht gisteren in Joegoslavië de drie Amerikaanse soldaten die op 31 maart op de grens tussen Kosovo en Macedonië door de Serviërs gevangen zijn genomen. Het was de eerste keer dat een buitenstaander de drie kort mocht spreken. Volgens Sommaruga maken ze het goed. Hij mocht hen maar zeer kort zien, maar kreeg wel de verzekering dat ze vandaag door een arts worden onderzocht.

De NAVO zal geen geweld gebruiken in haar pogingen, de olietoevoer naar Joegoslavië over zee tot stilstand te brengen. De NAVO werkt plannen uit om tankers op zee aan te houden en te doorzoeken. Rusland heeft gezegd zich niets van de olieboycot te zullen aantrekken. NAVO-generaal Naumann zei gisteren dat de NAVO zich niet het recht toeëigent ,,iemand te dwingen zijn koers te veranderen''. (Reuters, AFP, AP)