Peper wil preventief arresteren snel invoeren

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) wil naar aanleiding van de rellen rond het kampioensfeest van Feyenoord afgelopen zondag haast maken met de invoering van een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt potentiële relschoppers preventief op te pakken. De wet zou aanvankelijk volgend jaar van kracht worden.

In 2000 organiseert Nederland samen met België het Europees kampioenschap voetbal, waarvan de finale in Rotterdam wordt gespeeld. Het voorstel, dat nog in de ministerraad moet worden besproken, behelst een wijziging van de gemeentewet. Hierdoor krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om in te grijpen bij grote ordeverstoringen. Op dit moment geeft alleen het afkondigen van een noodverordening burgemeesters de mogelijkheid potentiële relschoppers te laten oppakken voordat zij een strafbaar feit hebben begaan. Tijdens de ongeregeldheden van afgelopen zondag zag de Rotterdamse burgemeester Opstelten hier van af. Ook minister Korthals (Justitie) noemt het `bestuurlijk aanhouden' van relschoppers een effectieve maatregel om preventief op te treden bij dreigende ongeregeldheden. Volgens Korthals is hij op dit moment hierover in overleg met zijn collega Peper. Daarnaast wijst Korthals op een andere voorgenomen wetswijziging, waarin wordt voorgesteld omstanders die anderen aanzetten tot rellen harder te bestraffen. Dat wetsvoorstel gaat waarschijnlijk deze week nog naar de Tweede Kamer.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft vandaag vragen gesteld aan minister Peper van Binnenlandse Zaken. ,,Het CDA maakt zich zorgen over de informatiepositie van de Rotterdamse politie, als het gaat om de organisatiegraad van voetbalsupporters. Daarom willen we weten wat de politie had kúnnen weten'', aldus Van de Camp vanmorgen. Het Tweede-Kamerlid vroeg verder welke maatregelen in de toekomst genomen kunnen worden om aangerichte schade op de relschoppers zelf te verhalen ,,Want winkeliers kunnen zich voor dit soort zaken niet meer verzekeren.''