Oplichting van kabelbedrijven in VS

Een Amerikaanse familie van vier personen heeft verschillende kabelmaatschappijen voor in totaal 80 miljoen dollar (160 miljoen gulden) opgelicht. Volgens de aanklager in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska is het de grootste fraude op dit terrein ooit gepleegd.

De vier importeerden tussen 1989 en 1996 apparatuur uit Zuid-Korea, waarmee tv-kijkers de codes kunnen breken waarachter de kabelmaatschappijen hun betaal-tv-programma's ,,verstoppen''. Ze brachten hun waren aan de man via advertenties in populaire bladen en door middel van gratis te bellen telefoonnummers. Het geld werd witgewassen via onder meer investeringen in onroerend goed en banken op de Cayman-eilanden. Een advocaat van één van de verdachten verklaarde dat zijn cliënt klaar is om te vechten tegen ,,de grote kabelmonopolies''. (Reuters)