Malpensa veroorzaakt vliegende dakpannen

Als de vliegtuigen landen op het nieuwe Milanese vliegveld van Milaan, vliegen de dakpannen door de lucht. Om kwart over zeven gisteravond belde Virgilio Storgato, uit het dorpje Lonate Pozzolo, zijn buurman op. Hij had gezien dat er een paar dakpannen weg waren en wilde hem waarschuwen. De buurman keek ook uit het raam en constateerde dat ook op het dak van Storgato lege plekken waren.

In totaal was voor vier vierkante meter dakpannen de lucht in gezogen en elders weer neergevallen door de zuigkracht van laag overkomende vliegtuigen. Soms komen de toestellen op niet meer dan zestig meter hoogte over. De justitie heeft de scherven in beslag genomen en probeert vast te stellen welk toestel de schade heeft veroorzaakt, waarschijnlijk door te laag aan te komen vliegen.

De inwoners van Lonate Pozzolo willen meer. Het is niet de eerste keer dat een landing op Malpensa leidt tot rondvliegende dakpannen. Soms komen ze vijftien meter verder neer. Tot nu toe is daar niemand bij gewond geraakt, maar dat is volgens de dorpsbewoners alleen maar een kwestie van tijd. Regelmatig komen toestellen onverantwoord laag over.

De mensen uit Lonate Pozzolo en andere dorpjes in de buurt klagen dat bij de planning van Malpensa geen enkele rekening is gehouden met het feit dat in sommige omstandigheden de aanvliegroutes boven dichtbevolkt gebied liggen. De directie van het vliegveld had na eerdere incidenten zaterdag beloofd dat de zwaarste toestellen voortaan niet meer op baan 1 zullen landen, maar op baan 2, waarvan de aanvluchtroute minder over de bebouwde kom gaat.

Bewoners zeggen dat ze daar nog weinig van hebben gemerkt. Burgemeester Giovanni Canziani vindt dat de situatie onhoudbaar is geworden. ,,Het is niet meer mogelijk op deze manier te leven'', zei hij. Hij heeft het kabinet gevraagd fondsen ter beschikking te stellen aan mensen die moeten leven met herrie van 85 tot 110 decibel, zodat ze naar elders kunnen verhuizen.