Kreek tiende afvaller bij Oranje

Michel Kreek van Vitesse is de tiende speler die niet beschikbaar is voor de oefeninterland van het Nederlands voetbalelftal tegen Marokko. De middenvelder moest gisteren de training op een bijveld van de Arena voortijdig verlaten wegens een knieblessure. Na overleg met de bondsarts besloot Kreek naar huis te gaan. De eenmalig international maakte na vier jaar zijn rentree in de Oranje-selectie.

,,Het is bijzonder sneu voor hem'', zei bondscoach Frank Rijkaard. ,,Hij had er last van, omdat hij zondag tegen NEC een tik tegen z'n knie had gekregen. Maar de verwachting was toch dat hij de pijn er tijdens de training wel uit zou lopen.''

Omdat Rijkaard geen vervanger zal oproepen, blijven er zeventien internationals over. Stam en Bergkamp moesten eerder wegens een blessure afzeggen. Davids is geschorst na zijn rode kaart in de laatste interland tegen Argentinië. De internationals van Barcelona (Reiziger, Cocu, Zenden, Kluivert en de gebroeders Frank en Ronald de Boer) blijven in Spanje in verband met de wedstrijd tegen Brazilië. In vergelijking met de interland tegen Argentinië, zijn er nog maar drie basisspelers over: Van der Sar, Van Wonderen (hij verving toen de geblesseerd afgehaakte Stam) en Overmars.

Van een gedevalueerde interland wilde Rijkaard beslist niet spreken. ,,Het is een serieuze wedstrijd en dit is een gelegenheid om andere spelers te testen.'' Mulder, Van Bronckhorst en Winter zullen morgen in het uitverkochte Gelredome vrijwel zeker hun rentree maken in Oranje. Rijkaard: ,,Voor hen is het een goede stimulans dat ze weer een kans krijgen en te laten zien dat ze terecht bij de selectie zitten.''

Voorafgaand aan de training werd er een bescheiden feestje gevierd in het spelershotel vanwege het kampioenschap van Feyenoord. De vier kampioenen in de Oranje-selectie, Van Gastel, Van Wonderen, Van Vossen en Konterman, werden in het zonnetje gezet. Er was gebak en de KNVB had hen getrakteerd op champagne.

Rijkaard gaat er vanuit dat het viertal zich volledig kan concentreren op de interland. ,,De spelers zitten allemaal in een cruciale fase in de competitie, maar je moet de zaken gescheiden houden'', stelde hij. ,,Dat lukt de spelers ook wel, ze zijn echt wel met de wedstrijd van woensdag bezig.'' (ANP)