Kosovo 2

In NRC Handelsblad van 22 april geeft de heer Ivanov, minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, zijn visie op het gebeuren in Kosovo. Hij stelt onder andere: ,,Het vluchtelingenprobleem is een gevolg van de luchtaanvallen'' en ,,De NAVO-bommen hebben de inwoners van Kosovo gedwongen te vluchten''. Vindt hij het niet vreemd dat de vluchtelingen juist hulp zoeken, en krijgen, bij die NAVO-landen?

Geen woord over de gedwongen deportaties, plundering op grote schaal, brandstichting, moord en verkrachting. Wat beoogt Ivanov? Wil hij ons soms doen geloven dat de Kosovaren bij hun vertrek en passant hun huizen in brand staken, elkaar vermoordden en verkrachtten?

En dat ze ten slotte bij de grens vrijwillig hun laatste kostbaarheden, zoals geld en trouwringen, en hun paspoorten, als dank voor de genoten bescherming overhandigen aan hun Servische begeleiders? Is Ivanov werkelijk zo naïef, of is dit slechts een staaltje van de meest onbenullige propaganda?

Het mag aanslaan bij de inwoners van landen als Rusland en Servië, maar het artikel lijkt me minder effectief voor vrije democratische landen, waar men gelukkig de beschikking heeft over meerdere bronnen van informatie.