KLM ziet af van opdracht aan Baan

De KLM wil voor de automatisering van het vliegtuigonderhoud niet langer software van Baan gebruiken. Dat hebben Baan en KLM bevestigd.

Baan schatte de omvang van de KLM-opdracht voor vliegtuigonderhoud, die in fasen zou worden uitgevoerd, begin vorig jaar op 75 miljoen gulden. Volgens KLM lag dat bedrag echter veel lager. Baan bevestigde dat vanmorgen. Baan, dat morgen cijfers publiceert over het eerste kwartaal van dit jaar verloor vanmorgen op de beurs 0,55 euro op acht euro. KLM gebruikte de software van Baan om het onderhoud van vliegtuigen te controleren en te beheersen. Daarbij werden zware centrale computers uit de jaren '70 vervangen. Om het project te kunnen voltooien moest Baan delen van zijn software nog verder ontwikkelen.

Bij aanvang was duidelijk dat KLM na een jaar zou evalueren of het met Baan verder wilde. Volgens Baan betekent het verlies van de opdracht niet dat het softwarebedrijf stopt met de ontwikkeling van software voor onderhoud bij luchtvaartmaatschappijen.