Italiaanse staatsecretaris gearresteerd

De Italiaanse staatssecretaris van Schatkist Stefano Cusumano is gisteren gearresteerd op verdenking van banden met de mafia en corruptie rond de bouw van een ziekenhuis in de Siciliaanse stad Catania. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Italiaanse republiek dat een zittende bewindsman is gearresteerd. In eerdere strafzaken was arrestatie niet mogelijk omdat verdachte bewindslieden aanspraak konden maken op parlementaire onschendbaarheid. Cusumano, een ex-christen-democraat die na een reeks omzwervingen zijn heil heeft gezocht in de kleine centrumpartij van oud-president Cossiga, is direct uit zijn functie ontheven. Negen anderen zijn met Cusumano gearresteerd, onder wie een zwager die in de regionale raad van Sicilië zit. De justitie heeft de Senaat verzocht de onschendbaarheid op te heffen van partijgenoot Pino Firrarello. Volgens het parket van Catania hebben de 51-jarige Cusumano, zijn zwager Giuseppe Castiglione en senator Firrarello ervoor gezorgd dat contracten voor de bouw van het ziekenhuis Garibaldi en een studentenflat in de Siciliaanse stad zijn toegewezen aan bouwbedrijven die samenwerkten met de mafia.