Inval bij detective in zaak-Scholte

Politie en justitie hebben in de zaak-Rob Scholte een inval gedaan en huiszoeking verricht bij het Amsterdamse detectivebureau Van Oostveen. De inval blijkt al in februari te zijn gedaan, zo is vandaag bekend geworden.

Volgens advocaat N. Meijering, die onlangs door Scholte, zijn voormalige vriendin Mickey Hoogendijk en het detectivebureau is ingeschakeld, heeft justitie stukken, banden met telefoongesprekken en videobanden in beslag genomen. Sinds eind vorig jaar doet justitie in Amsterdam weer onderzoek naar de aanslag. Bij een onploffing van een handgranaat onder Scholtes auto verloor de kunstenaar beide benen, zijn zwangere vriendin haar kind. Het onderzoek werd heropend nadat het door Scholte in de arm genomen detectivebureau justitie nieuwe informatie had verschaft. De aanslag zou niet bedoeld geweest zijn voor Scholte, maar voor advocaat O. Hammerstein, die vlakbij Scholte woonde en ook een donkerblauwe BMW had.

Justitie en politie willen niets zeggen over de achtergrond van de huiszoeking. Meijering zegt dat zijn cliënten zeer verbaasd zijn over de handelwijze van justitie. ,,Als ze informatie wilden, hadden ze er gewoon om kunnen vragen.''

Meijering eist nu van justitie het materiaal terug. Ook wil hij het politiedossier inzien. Daarvoor heeft hij een officieel verzoek ingediend. Het verbaast hem overigens dat vorige advocaten van Scholte dat nooit hebben gedaan. Volgens hem heeft Scholte nooit geweten dat hij recht had om het dossier in te zien. De kunstenaar vindt al jaren dat politie en justitie slecht onderzoek hebben gedaan. Meijering sluit niet uit dat hij via een zogeheten artikel-12-procedure bij het gerechtshof zal eisen dat bepaalde verdachten zullen worden vervolgd.