Internationale beurzen

LONDEN

De recordreeks op de Londense beurs werd vanmorgen voortgezet. De FTSE-index won 80 punten, ofwel 1,2 procent, op 6583 punten.

Met name telecom-aandelen waren sterk. Ook de aandelen van BP Amoco gingen flink vooruit op basis van de stijgende prijs van ruwe olie. Dat Wall Street gistermiddag, ondanks een slecht begin, op winst eindigde gaf de Britse effectenbeurs eveneens een impuls.

FRANKFURT

Ook de koersen in Frankfurt waren hoger. De DAX-index steeg met 1,33 procent naar 5327 punten. Net als in Groot-Brittannië was het de telecom-sector, en met name Deutsche Telekom, die de toon zette. Verder was Deutsche Bank in trek. Het fonds won 2 procent aan waarde.

PARIJS

Telecommunicatiefondsen bepaalden eveneens de stemming in Parijs. Daar ging France Telecom met 2 procent omhoog en Alcatel met 5 procent. De CAC-index steeg met 2 procent naar ruim 4370 punten. Een relatief gering aantal verkopers zorgde in Parijs voor sterke koerseffecten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een bescheiden winst geboekt. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 38,76 punten tot 16.857,27.

In de rest van Azië gingen de koersen opnieuw omhoog. De beurs van Australië sloot de handel af met een winst van 0,5 procent. Zuid-Korea deed het 2,3 procent beter en in Hongkong waren de aandelenkoersen aan het eind van de handel 1,8 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is de week weinig sprankelend begonnen. Na de recordregen van vorige week schommelde het Dow Jones-gemiddelde vrijwel de gehele dag rond de slotkoers van vrijdag (10.689,67). De handel sloot gisteren met een bescheiden plus van 28,92 punten op 10.718,59. Die winst was vooral te danken aan de technologiefondsen.