Instituten zien spoedig herstel Duitse economie

De zes economische instituten in de Bondsrepubliek hebben hun prognoses voor de Duitse economie in 1999 naar beneden bijgesteld. De groei van het bruto binnenlands product (totale productie) komt dit jaar niet boven de 1,7 procent uit. Afgelopen herfst gingen de instituten nog uit van 2,3 procent groei voor 1999. Dat hebben de instituten vandaag in Bonn bekendgemaakt in hun voorjaarsrapport over de economie. De regering-Schröder heeft haar prognose van 2 procent groei voor dit jaar verlaagd naar 1,5 procent.

Ook uit het verslag van de zes instituten blijkt dat de werkloosheid vooralsnog op het huidige hoge niveau stabiliseert. Duitsland telt officieel 4,4 miljoen werklozen; officieus inclusief de verborgen werkloosheid 6 miljoen.

Maar in hun verwachting voor volgend jaar slaan de economen een heel andere toon aan. In 2000 rekenen zij op het aantrekken van de groei tot 2,6 procent. Het beleid van de nieuwe minister van Financiën Hans Eichel speelt daarbij een cruciale rol. Ook de zwakte van de euro tegenover de dollar en de verbetering van de Aziatische economie vormen factoren die gunstig kunnen uitpakken voor de Duitse economie. Beide ontwikkelingen hebben een positief effect op de Duitse exportpositie.

Het bedrijfsleven is opgelucht dat Hans Eichel (SPD) de omstreden Oskar Lafontaine heeft afgelost op Financiën. Vooral de Duitse bedrijven tonen daardoor weer vertrouwen in de toekomst. Uit onderzoek van het Ifo-instituut in München blijkt dat de `vertrouwensindex' voor het bedrijfsleven vorige maand voor het eerst in tien maanden is gestegen. Ook tijdens de jaarlijkse Messe in Hannover vorige week was de stemming onder ondernemers duidelijk optimistischer.

Thomas Mayer, econoom bij de effectenbank Goldman Sachs in Frankfurt, meent dat Lafontaine's economisch-politieke politiek en zijn belastingplannen een `loodzware last' voor de conjunctuur waren. Volgens Mayer heeft Duitsland de zwakste fase in de conjunctuur alweer achter de rug. Hij verwacht dat de voorgenomen hervorming van ondernemersbelastingen van 45 naar 35 procent en de geplande daling van de sociale premies een positief effect op de conjunctuur zullen hebben.

Ook de signalen die Eichel heeft afgegeven over het doorvoeren van noodzakelijke bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, wordt door financiële experts in Frankfurt positief gewaardeerd.

De Amerikaanse effectenbank Merrill Lynch in Frankfurt verwacht dat het Duitse bruto binnenlands product de eerste drie maanden met 0,5 procent is gegroeid in tegenstelling tot de afnemende groei van 0,4 procent in het laatste kwartaal van 1998. Daarmee zou een recessie, die neerkomt op twee achtereenvolgende kwartalen van dalende groei, zijn vermeden.

Ondanks de optimistischer prognose voor volgend jaar, trekt de arbeidsmarkt nauwelijks aan. De lichte daling van de werkloosheid is volgens de topeconoom Heinz Grimm vooral toe te schrijven aan de demografische ontwikkeling. Maar het politieke beleid werkt economische dynamiek in de hand volgens de bank.