Hulp EU bereikt Rus niet

Van de voedselhulp die de Europese Unie vorig jaar aan Rusland beloofde is nog niets bij de Russische consumenten aangekomen. Dat zeggen EU-diplomaten. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken), die net als premier Kok indertijd tegen de Europese voedselhulp voor Rusland was, noemde de situatie gisteren – op z'n Zuid-Afrikaans – ,,baie moeilijk''.

In december besloot de EU tot voedselhulp ter waarde van 400 miljoen euro (881 miljoen gulden). Officieel was de bedoeling om de Russische plattelandsbevolking te helpen, die met voedseltekorten kampte als gevolg van de in augustus vorig jaar uitgebroken financiële crisis. Critici van de hulp zeiden echter dat Rusland geen voedselprobleem, maar een distributieprobleem had. De voedselhulp zou een super-exportsubsidie voor de landbouw van de Europese Unie zijn. De Europese Unie blijkt nu echter ook problemen te hebben met financiële voordelen die Rusland uit de hulp zou willen halen.

Totaal zou een miljoen ton tarwe, 500.000 ton rogge, 50.000 ton melkpoeder, 50.000 ton rijst, 150.000 ton rundvlees en 100.000 ton varkensvlees aan Rusland worden geleverd.

Tot nu toe heeft de EU een derde van de toegezegde landbouwproducten in Rusland afgeleverd. Maar deze zijn nog altijd niet bij de Russische burgers aangekomen, omdat de EU het niet met de Russische regering eens is over de prijzen die voor het voedsel mogen worden gevraagd. De EU stemt ook niet in met de kosten die Rusland voor de voedseldistributie in rekening wil brengen.