Gifgassen

Naar aanleiding van het artikel `Joegoslavië werkt al lang aan gifgassen' (NRC Handelsblad, 24 april), het volgende.

Irak heeft al jaren lang te lijden van een economische boycot door de VN in verband met chemische en bacteriologische wapens. Inspectie daarop werd uitgevoerd door de UNSCOM onder leiding van Richard Butler. Zonder een afdoende inspectie geen opheffing van de economische boycot. Dat daardoor minstens 4.000 kinderen onder de 5 jaar per maand sterven (opgave UNICEF!) deert ons niet. Misschien ligt hier een nieuwe taak voor de VN c.q. UNSCOM in Joegoslavië? Of meten we met twee maten? Liever niet in Europa maar wel in Irak?

Nederland heeft een zetel in de Veiligheidsraad en is tevens voorzitter van de VN-Sanctiecommissie met betrekking tot Irak, misschien dat de politici daar eens over moeten nadenken.