FEYA FAKU

Feya Faku is één van de eerste afgestudeerden van de muziekschool die pianisten Abdullah Ibrahim en Bheki Mseleku in Zuid-Afrika hebben opgericht om het land ook muzikaal een nieuw tijdperk in te loodsen. Faku's debuut-cd verraadt de diepe invloeden van zijn leermeesters. Vooral Ibrahims compositiestijl klinkt sterk door in de negen nummers van Hommage. Met deze cd heeft Faku een gedegen werkstuk afgeleverd, waar zijn mentors tevreden over kunnen zijn. De composities zijn doordacht en compleet, het samenspel tussen Faku en zijn Nederlandse begeleiders vlekkeloos, en Feka's solo's op trompet en bugel glijden loom langs prettig in het gehoor liggende melodielijnen.

Maar het is allemaal net iets te afgewerkt en opgepoetst. Het spel mist, op een paar uitzonderingen na zoals in For Bheki en Ilizwi- The Voice, de spanning en avontuurlijkheid die nodig zijn om voor de volle cd-lengte te kunnen boeien. Alleen saxofonist Mete Erker weet de nummers nog hier en daar van een scherp randje te voorzien. Zijn kleine, maar expressieve accenten verlenen de composities hier en daar wat kleur, maar kunnen niet voorkomen dat het totaalgeluid enigszins vlak is.

Daar waar Hommage had moeten stomen en swingen, houden de muzikanten zich bedeesd aan de voorgeschreven noten. Hartstocht en passie zijn opgeofferd voor technische perfectie. Misschien was Faku tijdens de opnames te zeer gefixeerd op de reacties van zijn muzikale voorbeelden voor wie deze cd een eerbetoon is. Hopelijk weet Paul van Kemenade hem hiervan te bevrijden als hij komend najaar met de jonge Zuid-Afrikaan door Nederland gaat touren.

Feya Faku:Hommage (A Records, AL 73165). Distributie: Challenge Records.