Egypte laat 1.000 extremisten vrij

De Egyptische autoriteiten hebben gisteren meer dan 1.000 vermeende leden van de moslim-extremistische Gama'a al-Islamiyya (Islamitische Groep) vrijgelaten. Volgens een advocaat van de Gama'a, Montasser al-Zayat, is de regering hiertoe overgegaan in ruil voor herhaalde verklaringen van de groep dat geen geweld meer zal worden gebruikt. De vrijgelatenen zijn gevangenen die hun straf al hebben uitgezeten of waren vrijgesproken. Volgens Zayat was het feit dat dezen in hechtenis werden gehouden, ,,een van de voornaamste motoren van het geweld''. Hij sprak dan ook van ,,een uiterst positieve stap die zal bijdragen tot de totale uitroeiing van geweld''. De Gama'a was onder andere verantwoordelijk voor de bloedige aanslag in Luxor in november 1997 waarbij 60 buitenlandse toeristen werden gedood. Een andere Egyptische moslim-extremistische groep, de Jihad, heeft vorige week na de terdoodveroordeling van negen van zijn aanhangers gezworen geweld te blijven gebruiken. (AFP)