Dynamische mix van Kula Shaker

Crispian Mills (26) krijgt zijn inspiratie van Sri Narayan Maharash, een Indische goeroe die de blonde zanger/gitarist van Kula Shaker af en toe instructies over Het Leven geeft. Zo wees hij Mills op diens lotsbestemming en leerde hij hem de principes van zelfreflectie en magie. Die magie vinden we terug in de muziek van Kula Shaker. In de retrorock met talloze verwijzingen naar de jaren zestig en zeventig, waaronder loepzuivere koortjes, slide-gitaar, wahwah-pedaal en hammondorgel, zijn ook veel mystieke elementen terug te vinden als mantra's, sitar-achtige gitaarloopjes en zweverige samples. Het concert dat de succesvolle Britse groep gisteravond in een uitverkocht 013 in Tilburg gaf was een sfeervolle, dynamische en zorgvuldig opgebouwde mix van songs van hun albums K en Peasants, Pigs & Astronauts. Daarnaast werden twee covers ten gehore gebracht: Hawkwind's `Hurry On Sundown' en het door Joe South geschreven `Hush', waarmee ook Deep Purple en Billy Joe Royal ooit een hit scoorden. Live was de oorspronkelijk vierkoppige band uitgebreid met een percussionist, die met de bassist de achtergrondzang verzorgde bij de zeer in vorm zijnde frontman.

Mills wist de meeste ogen naar zich toe te trekken door zijn energieke presentatie en afwisselend felle en gevoelige vocalen. Op neuslengte werd hij gevolgd door Jay Darlington, die, gelijk een kruising tussen de bassist van Slade en Neil van The Young Ones, in een glinsterende outfit en met lange sluike haren vol overgave op de toetsen ramde. Visueel werd het concert ondersteund door een uitgebalanceerde lichtshow, stapsgewijs uitgebreid met psychedelische projecties op een enorm ovalen scherm en drie rijen flikkerende, het podium overspannende Vegaslichtjes. ,,Deze voortreffelijk schone zaal moet een beetje stinken tegen de tijd dat we hier weggaan'', riep Mills de aanwezigen in het betrekkelijk nieuwe 013 toe aan het begin van de set. Inderdaad streden zweetdruppeltjes en kippenvel om de voorrang bij het publiek, dat de band nog vier toegiften afdwong na wat nu al een van de onderhoudendste rockconcerten van 1999 genoemd kan worden.

Concert: Kula Shaker. Gehoord: 26/4 in 013, Tilburg