Dansend naar de top

De naam Buenos Aires in beeld, een paar schilderachtige plaatjes zoals ze ook in de vakantiefolder staan, en dan deze commentaartekst: ,,Dit is de stad van de dans... en van de liefde.'' Kortom, de nieuwe NCRV-serie Grensverleggers, waarvan vanavond de eerste aflevering wordt uitgezonden, begint bepaald niet grensverleggend. Maar al spoedig duikt in deze toeristische context een zekere Ritsaert Klapwijk op, die samen met zijn Duitse vrouw een van de beste tangodansparen van Argentinië blijkt te vormen. Zoiets is altijd moeilijk te controleren, maar hier wordt het wel aannemelijk gemaakt. Zelfs de Argentijnse president Menem heeft het gezegd.

Grensverleggers, een luchtig reeksje uitzendingen over Nederlanders die in den vreemde roem hebben vergaard, staat onder leiding van NCRV's eindredacteur Jan Fillekers die zelf tot de pioniers behoort van het opmerkelijke-mensen-genre. Zijn programma Showroom, uit de jaren zeventig, behelsde de oervorm van wat sindsdien in rubrieken als Paradijsvogels en De Stoel eindeloos is gevarieerd: portretjes van curieuze landgenoten. Grensverleggers wordt waarschijnlijk zijn laatste; hij heeft aangekondigd eind dit jaar met pensioen te gaan. Fillekers laat in deze serie dan ook tevens een jongere collega debuteren. Zo zien we, naast de hoofdpersonen, ook steeds verslaggever Henk Harding in beeld – naar het voorbeeld van Jan Fillekers vroeger en Rik Felderhof nu.

Ritsaert Klapwijk blijkt in Argentinië de naam Ricardo te dragen. Hij komt uit Leiden, werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (een ex-collega zegt dat hij destijds al opviel door een rood attachékoffertje), werd er negen jaar geleden met een binnenhuisarchitect op uitgestuurd om de Nederlandse ambassade in Buenos Aires in te richten, en bleef daar toen hangen in de vaste overtuiging dat hij tangodanser zou worden. ,,Ik kan daar iets in vertellen wat iemand anders niet kan vertellen'', zegt hij. En met een kokette glimlach wijst hij op de kracht van zo'n Nederlands-Duitse combinatie als de zijne: kijk maar naar koningin Beatrix. Meestal wordt de roem van Nederlanders in het buitenland schromelijk overdreven, maar Ricardo en zijn Nicole lijken in hun vak inderdaad de top te hebben bereikt.

Datzelfde geldt, in de komende elf afleveringen, voor de andere hoofdpersonen. Het verhaal van volgende week, over modeontwerper Koos van den Akker in New York (daar bekend als Koes), is al vaker verteld. Maar in de derde uitzending gaat het bijvoorbeeld over Robert van der Hoek, een gebruinde hartenbreker die in Chili onder de naam Roberto Vanter de verrassende ster blijkt te zijn van twee soaps tegelijk. En in de vierde aflevering wordt de fotograaf Kjeld Duits geportretteerd, die in Japan carrière heeft gemaakt (als hij voorbij komt, hoort hij gefluister: daar gaat Doe-iets). Zulke verhalen horen we graag.

Grensverleggers (1), Ned.1, 22.22-22.52u.

    • Henk van Gelder