CSM neemt van Finnen Leaf over

Levensmiddelenconcern CSM heeft voor 860 miljoen gulden de snoepfabrikant Leaf overgenomen, in Nederland bekend van Sportlife-kauwgom en Låkerol-pastilles. Leaf was onderdeel van het Finse bedrijf Huhtamäki. Door de overname wordt CSM de op één na grootste producent in Europa van suikerwerk en kauwgom, een markt van 21 miljard gulden. Marktleider is het Duitse Haribo, nummer drie de snoepdivisie van het Britse Cadbury Schweppes. Inclusief Leaf behaalt CSM nu een omzet van 1,4 miljard gulden in suikerwerk. Zelf had CSM al Red Band Venco (drop en pepermunt) in de Benelux en Malaco in Scandinavië.

Het is met afstand de grootste overname ooit van CSM. ,,Een zeldzame mogelijkheid'', zegt bestuursvoorzitter J. Vink, die in een gesprek beaamt dat CSM tot nu toe ,,ultra-conservatief'' gefinancierd was. De groeistrategie van CSM (omzet 4,3 miljard gulden in 1997-'98) berust op overnames in `bakkerij-ingrediënten' in de Verenigde Staten en `suikerwerk' in Europa, maar daarbij gaat het meestal om familiebedrijven met een beperkte omvang.

De onderdelen van Leaf die door CSM zijn overgenomen – verliesgevende vestigingen in Rusland en Spanje bleven buiten de deal – behaalden vorig jaar een bedrijfsresultaat van 65 miljoen gulden op een omzet van 925 miljoen gulden. ,,We betalen 17,9 keer de winst, vrijwel dezelfde verhouding als CSM heeft'', zegt financieel directeur M. Arentsen. ,,CSM stond gisteravond op 18,21'', vult Vink aan nadat hij het heeft opgezocht.

De overname zorgt komend boekjaar, dat op 1 oktober begint, voor een winststijging van 5 procentpunten. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. De koers steeg gisteren en vanochtend met ruim 6 procent tot 51,50 euro.

ACHTERGRONDpagina 17