CIH-virus richt veel schade aan

Vele duizenden bedrijven en particuliere computergebruikers over de hele wereld zijn gisteren door het CIH-virus, bijgenaamd Tsjernobyl-virus, getroffen. Mikko Hermanni Hyppönen van het Finse antivirusbedrijf Data Fellows vermoedt dat het Tsjernobyl-virus voor miljoenen guldens aan schade heeft veroorzaakt.

Hyppönen sprak gisterochtend in een discussiegroep op Internet al van honderden meldingen van gewiste harde schijven en kapotte computers als gevolg van het virus uit onder meer Zuid-Oost-Azië, Afrika en Europa. Inmiddels heeft Data Fellows circa duizend meldingen over het virus ontvangen.

In Maleisië zijn twaalf van de zestig beurshandelaren die het land rijk is, besmet met het (oorspronkelijk uit Taiwan afkomstige) CIH-virus. Dat had tot gevolg dat de aandelenhandel vertraging ondervond. In Singapore zijn volgens de staatstelevisie 150 gevallen van schade door het virus gemeld.

Het CIH-virus heeft voor zover bekend veel minder computers getroffen dan het Melissa-virus dat een maand geleden voor veel overlast zorgde. De schade die het CIH-virus aan PC's veroorzaakt, is echter veel ernstiger dan het effect van Melissa. Het CIH-virus, dat verwijst naar de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl, vernietigt gegevens op de harde schijf en maakt in veel gevallen ook de processor van de computer kapot. Zoals werd verwacht door virusdeskundigen heeft het Tsjernobyl-virus in de Verenigde Staten relatief weinig schade veroorzaakt. Veel Amerikaanse bedrijven hebben onlangs hun antivirussoftware geactualiseerd naar aanleiding van het Melissa-virus.

beveiliging: www.nrc.nl