Baan onderuit op Damrak

Het verlies van een grote order bij KLM kwam vanochtend bij de aandeelhouders van automatiseerder Baan hard aan. Tegen het middaguur noteerde het fonds 50 eurocent lager op 8,15 euro, terwijl de rest van de beurs de stijgende lijn van de afgelopen dagen voortzette.

De order van de KLM moest Baan een ingang geven bij de luchtvaartmaatschappijen. Nu deze groeimarkt in de kiem is gesmoord, laten beleggers het fonds vallen. KLM zelf leed niet onder het nieuws: de maatschappij steeg juist fors, met 1,30 naar 29,40 euro.

Na een aarzelend begin gingen de koersen van veel fondsen in de loop van de ochtend omhoog. De AEX noteerde na het middaguur een winst van 7,06 punten op 572,84. De goede gang van zaken op de beurs in de laatste weken gaf de hoekmansbedrijven een extra impuls. AOT ging 0,55 eurocent omhoog naar 10,55 euro en Van der Moolen kreeg er 3,05 euro bij op 66,50.

Een andere sterke stijger was opnieuw suikerfabrikant CSM. De gisteren bekendgemaakte overname van een Finse snoepfabrikant was ook vandaag van invloed op de koers, die 1,05 euro omhoog ging naar 51,35 euro. Gisteren was CSM al 2,90 euro gestegen.

KPN blijft in de belangstelling staan sinds de fusiegesprekken van de grote concurrenten uit Duitsland en Italië. Het telecom-fonds was 0,80 euro hoger op 42,70. Minder goed ging het met enkele industriefondsen. Stork verloor een eurodubbeltje op 20,85 euro, Akzo zakte vijf eurocenten op 42,45 euro.