Amsterdam velt reus van Den Helder

De reus van Den Helder was geveld na afloop van de vijfde wedstrijd in de finale van de play-offs tegen Astronauts. De basketballers van Amsterdam stelden het kampioensfeest van Den Helder nog even uit door de titelverdediger in de Apollohal met 63-49 te verslaan en de achterstand in de best-of-seven serie tot 3-2 te verkleinen. Donderdag zal Erwin Hageman, 2 meter en 11 centimer lang en ruim 100 kilo schoon aan de haak, dus nog een keer zijn pijngrens moeten verleggen om Den Helder de landstitel te bezorgen. De ijsblokjes op zijn linkerknie illustreerden zijn fysieke problemen, al mag Hageman gerust een medisch wonder worden genoemd.

Drie jaar geleden werd bij de mastodont van Den Helder artrose aan zijn heupen geconstateerd en het is zelfs zijn twee fysiotherapeuten een raadsel hoe Hageman nog altijd topsport kan bedrijven. ,,Het gaat wonderbaarlijk goed'', vertelde de 30-jarige center. ,,Bij slijtage aan de heupen kan de steun in het bekken wegvallen als er geen kraakbeen meer in het bot zit. Ik moet mijn lichaam dus heel goed verzorgen. Ik word nu bijna dagelijks behandeld, want ik heb uitgerekend dat we tegen Amsterdam de 83ste wedstrijd van het seizoen hebben gespeeld. Ik sleep me letterlijk naar het einde. Zonder pijnstillers kan ik niet spelen.''

Dat weerhield Hageman er niet van zich wederom te presenteren als het boegbeeld van Den Helder, dat de supporters met driftige armgebaren bespeelde. Hij is nu eenmaal de enige Nederlandse speler in de basis van Den Helder. ,,Ik speel hier al negen jaar, ik ben herkenbaar voor het publiek'', beseft Hageman. ,,De burgemeester van Den Helder noemde mij vorig jaar na het behalen van de landstitel 'mister Den Helder'. Dat is een eer voor een echte kaaskop, want ik ben in Alkmaar geboren. Maar voor onze hoofdsponsor is basketbal big business. Het kan dat bedrijf niets schelen hoeveel Nederlanders bij Den Helder basketballen, als we maar winnen. Den Helder wil de sprong maken naar de Europese top en daar zijn nu eenmaal Amerikaanse spelers voor nodig.''

Maar ook de Amerikanen van Den Helder konden de ploeg gisteravond niet op sleeptouw nemen tegen het pas laat ontketende Amsterdam. Het schotpercentage van de landskampioen (nog geen 32) was bedroevend en ook in de rebound moest Den Helder het afleggen tegen de Astronauts. Hageman plukte de bal weliswaar 13 keer onder de basket weg, maar Amsterdam domineerde vooral in de verdedigende rebound (28 om 18). In de eerste helft was Den Helder nog vijf punten weggelopen bij het team van coach Ton Boot. In de slotseconden zette Amsterdam-guard Chris McGuthrie met een prachtige driepunter de toon voor een overtuigend tweede bedrijf.

Den Helder bleef namelijk grossieren in soms potsierlijke missers en ook Hageman kon aanvallend met 10 punten nauwelijks een bijdrage leveren. Met een fraaie driepunter vanaf de zijkant van het speelveld bezorgde Amsterdam-aanvoerder Rolf Franke Amsterdam een 39-37 voorsprong en vanaf dat moment kwam Den Helder er niet meer aan te pas. Ook de tweede Nederlander, Okke te Velde, was gisteravond niet meer dan een figurant. ,,We kwamen niet door hun agressieve verdediging heen'', verzuchtte de forward van Den Helder.

Hageman berustte al snel in een verlenging van de play-offs. ,,In de eerste helft schoten we uit dertig pogingen slechts twaalf keer raak en na rust was het nog slechter'', mopperde hij. ,,We hadden een bad shooting day, zoals ze dat in het basketbal noemen. Toen we met nog drie minuten te spelen tien punten achter kwamen, knapte er iets in de ploeg. Dan kun je nog wel vol gas geven om de achterstand te verkleinen, maar we speelden toen al een verloren wedstrijd.'' En met een grimas op het gezicht: ,,Dit lijf heeft al genoeg te verduren, ik raap nu de laatste restjes energie bij elkaar.''

Met 21 punten en 11 rebounds leidde Joe Spinks Amsterdam naar de tweede royale zege in de finalereeks. ,,Spinks is een prima basketballer'', erkent Hageman. ,,Maar hij mag veel van de arbitrage. Joe dribbelt constant naar binnen met een man in zijn rug. Dan draait hij zijn kont naar achteren om ruimte te creëren voor het schot. Daar zouden de scheidsrechters beter op moeten letten. Toch heeft Den Helder beslist de betere spelers. Als de basketballers van Amsterdam bij ons op de loonlijst zouden staan, werden ze allemaal ontslagen. Maar Astronauts heeft wel een hecht collectief, dat geraffineerd verdedigt.''

Den Helder-coach Bob Gonnen zal een nieuw concept moeten ontwerpen om te voorkomen dat de Astronauts een zevende wedstrijd afdwingen. ,,De coaches leggen het accent op de verdediging'', constateert Hageman. ,,De scores zijn nog niet boven de 70 punten geweest. De finale is een schaakspel geworden. Den Helder en Amsterdam kennen elkaar door en door, dit was alweer de tiende ontmoeting tussen beide clubs. Het is elk duel weer zoeken naar de juiste methode om de tegenstander te stoppen. We hebben al flink geput uit de trukendoos, ik weet niet of Gonnen nog iets nieuws kan verzinnen. Het zal zaak zijn de tactiek perfect uit te voeren. Gelukkig spelen we nu thuis. Reken maar dat met onze fanatieke aanhang het dak er af gaat.''