Admire-zaak: verhoor deskundigen

Justitie wil drie deskundigen horen in de zaak tegen 53 boeren uit West- en Midden-Brabant die in 1996 het illegale bestrijdingsmiddel Admire zouden hebben gebruikt. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Breda. De zaak werd aangehouden en wordt waarschijnlijk half september worden voortgezet.

De boeren worden ervan verdacht het verboden Admire te hebben gebruikt om bij de aardappelteelt de veldboomluis te verdelgen. Volgens de boeren was dat toen een noodgreep, omdat legale bestrijdingsmiddelen niet voorhanden waren. Daarom weigerden ze in te gaan op schikkingsvoorstellen van Justitie. Afhankelijk van het aantal hectares liepen die op tot duizenden guldens. De rechtbank staakte de vervolging van twee leveranciers van het middel, Crezee Gewasbescherming in Werkendam en Cavo Latuco in Utrecht omdat de verjaringstermijn van hun overtreding is verlopen. Bij de boeren ligt dat anders: hier is sprake van een misdrijf met een verjaringstermijn van twaalf jaar. (ANP)