007 onder vuur in Schotland

Shaken and stirred; de Britse koppenmakers hadden een makkie met een aangeslagen James Bond-acteur Sean Connery, wiens campagne voor Schotse onafhankelijkheid gisteren ontaardde in een moddergevecht. Hij moest zijn rede van papier lezen, zei hij, omdat hij vreesde dat zijn emoties hem anders de baas zouden worden. ,,Van mijn leven ben ik nog nooit zo misbruikt door de Schotse media'', aldus de 68-jarige acteur op een bijeenkomst van de Scottish National Party (SNP), die de verkiezingen voor het nieuwe Schotse parlement op 6 mei hoopt te winnen als eerste stap op weg naar autonomie.

Connery, als geheim agent 007 de vleesgeworden koelbloedigheid, was ,,geprovoceerd'' door de ,,leugen'' dat hij de laatste 25 jaar geen film in het Verenigd Koninkrijk had geschoten, zoals een krant had geschreven. Niet waar, zei hij, het waren er wel drie geweest. Maar wat hem nog het meest pijn had gedaan, was de beschuldiging dat hij een zelfzuchtige ,,belastingballing'' op de Bahama's zou zijn, in plaats van een Schot ,,die altijd het beste heeft gewild voor de Schotten''.

Buiten de SNP-bijeenkomst was zijn pleidooi aan dovemansoren gericht. ,,Hij komt de Schotten vragen op een partij te stemmen die de belastingen wil verhogen'', hoonde George Foulkes, staatssecretaris voor Ontwikkelingshulp en Labour-kandidaat voor het Schotse parlement. ,,Kan hij vertellen wanneer hij hier voor het laatst een penny inkomstenbelasting heeft betaald?'' De opwinding tekent de laatste fase van de verkiezingscampagne. Of een extra ronde verbaal geweld het tij voor de SNP kan keren, is onzeker. Een peiling in The Scotsman suggereert dat Labour zijn achterstand op de SNP van vorige herfst in een reuzenvoorsprong van 18 punten heeft omgezet. Labour zou zelfs niet ver van een absolute meerderheid zijn. De SNP redden, is voor Sean Connery een mission impossible, aldus de koppenmakers.