`We hoorden wel iets dat op schoten leek'

Van de glaspui van het Rotterdamse Hilton is weinig over. Stoeptegels, fietsen en dranghekken vlogen naar binnen.

De directeur van de Rotterdamse concertzaal De Doelen, waar ook een aantal ruiten sneuvelde, stuurde hem vanmorgen een grote bos bloemen. ,,Wij hebben dan ook de hoofdprijs gekregen'', zegt Martin Voskamp, algemeen directeur van het Hilton Hotel aan het Weena. Vrijwel de gehele glaspui van het Hilton ging er even na negenen gisteravond aan. ,,Het was een wervelwind van tien minuten. Toen lag alles aan gort.'' Alleen de glasschade al zal circa drie ton bedragen, berekent Voskamp.

Op de begane grond heeft het hotel achter een enorme glaspui een bank gehuisvest, twee kapsalons, een damesmodezaak, een giftshop, een krantenkiosk, een leegstaande bloemenwinkel, een vergaderzaal en een restaurant. ,,Van links naar rechts, kwamen de stenen, stoeptegels, hele fietsen en zelfs dranghekken naar binnen'', zegt Voskamp. Van de pui is vrijwel niets meer over. Ook de ruiten van een vergaderzaal op de eerste verdieping sneuvelden. De gastenkamers op de derde verdieping werden niet geraakt.

Terwijl Voskamp enigszins laconiek de situatie van gisteravond beschrijft (,,Nu waren wij aan de beurt''), is de technische recherche van de politie in het hotel aanwezig om het nog resterende glas te inspecteren op kogelgaten. Volgens een politiewoordvoerder zouden die al aangetroffen zijn, Voskamp heeft ze nog niet gezien. ,,We hoorden wel iets dat op schoten leek, maar er was zoveel lawaai dat het ook iets anders kon zijn.''

Het Hilton was gisteravond ,,hermetisch afgesloten'', zegt Voskamp. Alleen hotelgasten en enkele oude mensen die voor de charges van de ME wegvluchtten, mochten naar binnen. Voskamp heeft alle circa veertig gasten in de lobby ,,achter pilaren gezet, de bar ingedreven en op de grond laten liggen'' toen de ruiten werden ingegooid. Niemand raakte gewond. ,,Men vond het spannend, maar niemand raakte in paniek.'' Later heeft hij zijn gasten naar de eerste verdieping gestuurd. ,,Maar natuurlijk zijn er altijd weer eigenwijzen bij. Die wilden de straat op om foto's te maken. Dat moet je dan ferm verbieden. En daar werden ze nog boos om ook.''

Alle 254 kamers van het Hilton zijn nog volgeboekt, slechts één gast wilde gisteravond al voor de rellen weg, omdat hij bij de geluidsoverlast van de feestelijkheden niet kon werken. ,,Bij het kampioenschap in '93 is er niet één ruit gesneuveld, dus misschien moest het gewoon een keer gebeuren'', zegt Voskamp. Vandaag gaat hij zijn verzekeringspapieren maar eens bestuderen. ,,Ook handig voor als Feyenoord eind dit jaar mag meedoen de Champions League'', zegt hij opgewekt.

Tegen middernacht hadden politie en 750 man ME het centrum volledig onder controle. Toen werd de volle omvang van de schade duidelijk: honderden ruiten van kantoren, restaurants en winkels hadden het moeten ontgelden.

Vooral de kapotte winkelruiten bleken een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op plunderaars. Sommigen probeerden een graai te doen in etalages terwijl ME'ers er pal naast stonden. Tot diep in de nacht moesten kapotte winkelpuien bewaakt worden. Burgemeester Opstelten van Rotterdam sprak over ,,absoluut onacceptabel''. ,,Het had een volksfeest moeten worden, maar dit is het beeld dat iedereen zich herinnert.''