VS: vijf scholieren gearresteerd die bloedbad planden

De politie in Wimberly, Texas heeft dit weekeind vijf scholieren aangehouden die een soortgelijk bloedbad op hun school voorbereidden als dat van dinsdag in Littleton, Colorado.

De politie werd door mede-scholieren getipt. In de huizen van de verdachten werden vuurwapens aangetroffen en handleidingen om bommen te maken. Vier van de vijf scholieren zijn ingerekend op verdenking van samenzwering tot moord, brandstichting en de vervaardiging van explosieven. Ze zouden al sinds januari plannen smeden voor een aanslag.

Gisteren was er een herdenkingsdienst voor de dertien slachtoffers van de moordpartij in Columbine High School in Littleton. Ruim 70.000 mensen kwamen hun medeleven betuigen, vice-president Al Gore sprak de menigte toe. Op dit moment liggen nog tien van de 23 gewonden in het ziekenhuis. Twee van hen bevinden zich nog in levensgevaar, de toestand van vijf anderen is zorgwekkend.

Dylan Klebold (17) en Eric Harris (18) richtten op dinsdag met vuurwapens en zelfgemaakte bommen een slachtpartij aan onder hun mede-scholieren en pleegden daarna zelfmoord. Ze behoorden tot een subcultuur die zichzelf de `regenjas-mafia' noemde. De groep trok de aandacht met nazi-slogans en door hun haat tegen negers en atleten.

Sheriff John Stone zei zaterdag dat ze de aanslag al ruim een jaar voorbereidden. Dat maakte hij op uit een dagboek dat bij een van de daders is gevonden. Zij zouden op school naar plaatsen hebben gezocht waar ze wapens en bommen konden verbergen. Ook hadden ze bekeken wanneer het druk was in de kantine, zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers konden maken. De slachtpartij was gepland op 20 april, de geboortedag van hun idool Adolf Hitler.

Stone beschuldigde de ouders van Klebold en Harris van nalatigheid. Bij de huiszoekingen vond de politie een geweer op een dressoir in een slaapkamer en materiaal om bommen te maken. ,,Het was allemaal gemakkelijk te zien'', aldus Stone. ,,Ik denk dat ouders verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun kinderen.'' De Amerikaanse minister van Justitie Janet Reno zei gisteren dat wordt onderzocht wat de ouders precies wisten. De ouders van Klebold en Harris hebben dit weekeind via hun raadslieden per brief hun bedroefdheid en medeleven betuigd. Buren typeren de ouders van Harris als ,,rustig en zorgzaam'' en zelfs als ,,droomouders''.

De politie ondervraagt momenteel nog de ruim vijfhonderd getuigen. Ook worden opnames van beveiligingscamera's in en rond de school onderzocht om te kijken of de daders medeplichtigen hadden.

Over de motieven van de daders is weinig duidelijk. De jongens flirtten met de computerspelletjes Doom en Quake, zogeheten `shoot `em ups', nazi-symboliek en Duitse techno-muziek. Vorig jaar werden ze aangehouden na een autokraak om doel gereedschap te stelen. Ze voltooiden een rehabilitatie-programma voor adolescenten, waar hen ondermeer werd geleerd om hun woede te beheersen.

Het debat in de Verenigde Staten draait na Littleton zowel over de invloed van gewelddadige rock, films en videogames op de jeugd als over het gemak waarmee wapens in handen van minderjarigen vallen. (AFP, AP, Reuters)