`Voetbalrel was goed voorbereid'

De rellen na het kampioensfeest van Feyenoord gisteravond zijn volgens de politie begonnen als ,,een geregisseerde actie''. De schade in de Rotterdamse binnenstad wordt geraamd op vijf tot tien miljoen gulden.

Honderden relschoppers lieten in de stad na een ruim drie uur durende veldslag met de politie een spoor van vernieling achter. Ook zou op agenten en het Hilton-hotel zijn geschoten. Op de Coolsingel waren circa 150.000 mensen aanwezig om de Feyenoord-spelers te huldigen.

De rellen begonnen toen circa 150 jongeren gisteravond op de Coolsingel enkele agenten omsingelden. Deze losten tevergeefs waarschuwingsschoten. Daarna schoten de agenten gericht en werden vier relschoppers geraakt. Vrijwel gelijktijdig werden op de Lijnbaan, honderden meters verderop, winkelruiten ingegooid en begonnen daar plunderingen.

,,Dat was tè toevallig'', aldus politiewoordvoerder H. Stoop. ,,Het was een heel eind weg en de relschoppers op de Coolsingel begaven zich juist in de andere richting. Het leek alsof het moment was afgesproken.'' Ook zou op dat moment opvallend met gsm's zijn getelefoneerd.

De politie had ruim 700 agenten paraat, van wie circa de helft inzetbaar was als Mobiele Eenheid. Ook een waterwerper, politie te paard, aanhoudingseenheden en een helikopter werden ingezet. De ME kon zich evenwel nauwelijks een weg banen door de mensenmenigte.

Een van de relschoppers is door een politiekogel in zijn buik geraakt. De 27-jarige man is geopereerd en verkeerde vanmorgen buiten levensgevaar. Twee andere hooligans werden in hun been geschoten. Een 16-jarige relschopper is in zijn nek geraakt. Zij zijn behandeld en vervolgens aangehouden. Een agent die in zijn nek werd getroffen door een tegel, lag vanmorgen nog in het ziekenhuis.

De politie heeft getuigenissen die erop wijzen dat op de politie is geschoten. In een ruit van het Hilton-hotel aan het Weena zijn volgens de politie verscheidene kogelgaten in een ruit aangetroffen en hebben ongeveer 40 hotelgasten ,,plat op de grond'' gelegen.

Vanmorgen waren in totaal 87 personen aangehouden. Volgens het openbaar ministerie zijn 17 personen heengezonden bij gebrek aan bewijs, 40 hebben direct een dagvaarding ontvangen. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden, na bestudering van video-opnames die tijdens de rellen zijn gemaakt.

Carlo de Swart, directeur van Stad Rotterdam Verzekeringen, de hoofdsponsor van Feijenoord, zei vanochtend dat de totale schade in de Rotterdamse binnenstad vijf a tien miljoen gulden bedraagt.

Burgemeester Ivo Opstelten sprak van een ,,naar en wrang slot'' van het kampioensfeest.

HILTON: pagina 6

WEDSTRIJD: pagina 15