Vitesse verspeelt in Gelderse derby tweede plek eredivisie

Vitesse bevindt zich in een vormcrisis en verspeelde gisteren de zo belangrijke tweede plaats in de eredivisie aan Willem II. De Arnhemmers verloren de Gelderse derby tegen NEC verdiend met 3-1. Het was de eerste thuiszege van de Nijmeegse club op de buurman sinds negentien jaar. Uit de laatste vier wedstrijden behaalde Vitesse slechts twee punten.

Vitesse-trainer Herbert Neumann bekritiseerde na afloop iedereen, behalve zijn eigen spelers. Hij noemde het gedrag van de NEC-supporters schandalig. ,,Er werden dingen geroepen die nergens op sloegen'', mopperde de Duitser. ,,Ik had nooit het gevoel dat mijn spelers beschermd werden. Er liepen mensen op het veld die daar iets aan hadden moeten doen.''

Scheidsrechter Luinge begreep de kritiek van Neumann niet. ,,Voor mijn gevoel was er geen sprake van een dreigende sfeer. Ik heb wel iets gehoord, maar ik zag geen reden tot ingrijpen. Wat er gebeurde hoorde bij een derby.'' Door de verbouwing van De Goffert werden er geen fans van Vitesse tot de wedstrijd toegelaten. Die zaten, 5.200 man en vrouw, in het eigen stadion naar een groot scherm te kijken.

Neumann was ook niet te spreken over Luinge. ,,Hij liet de spelers van NEC veel te veel hun gang gaan. Aan onze kant geeft hij Kuiper voor bijna niets een tweede gele kaart. We mochten hier gewoon niet winnen.'' Verdediger Martijn Kuiper moest al in de 33ste minuut inrukken. Meteen na rust kwam Vitesse door treffers van Bart Latuheru en Jack de Gier met 2-0 achter, John van den Brom zorgde snel voor een tegentreffer, maar weer De Gier, met een prachtig schot, bracht de marge definitief op twee.

De strijd om de tweede en derde plaats is ongekend spannend. Willem II heeft 56 punten, Vitesse 55 en PSV 54. Zelfs Heerenveen (2-1 tegen AZ) en Roda JC (1-0 bij Fortuna) ruiken door de vele misstappen van de topclubs nog een kans. Heerenveen staat op 51 punten, Roda, met een wedstrijd (thuis tegen Feyenoord) minder gespeeld, op 50.

In het onderste gedeelte van de ranglijst deed Sparta goede zaken door met 4-2 bij Cambuur te winnen. Arjan van der Laan, die volgend seizoen bij Twente speelt, mocht weer een keer vanaf het begin meedoen en groeide uit tot de beste man van het veld. Hij gaf twee beslissende passes en maakte zelf het laatste doelpunt. De 4-2 in Leeuwarden was pas de tweede zege van Sparta onder Jan Everse.

Sparta dacht dichter bij MVV, dat op de veilige vijftiende plaats staat, te komen. De ploeg uit Maastricht won echter een dag later zelf ook: 2-0 bij het uitgebluste FC Utrecht. Het verschil tussen MVV (28) en Sparta (22) is zes punten. Daaronder staan nog RKC (20) en NAC (17). RKC had tegen FC Twente de winst in handen, maar Jan Vennegoor of Hesselink zorgde in de laatste minuut nog voor de gelijkmaker (2-2).